Șpagă de 300.000 de euro într-un singur dosar legat de tăieri ilegale. Săptămâna aceasta a început lucrul la un Nou Cod Silvic 

A trecut aproape neobservată (preluată, pe ici, pe colo) știrea potrivit căreia un polițist judiciar ar fi solicitat 300.000 de euro mită pentru a-i scăpa basma curată pe niște afaceriști acuzați de evaziune fiscală și delapidare. Doar Europa liberă (din ce am găsit pe internet) și România Curată  au arătat că faptele de evaziune fiscală și delapidare au la bază o amplă anchetă legată de tăierile ilegale de păduri. 

Polițist arestat de DNA în ziua publicării investigației jurnalistice

Și doar jurnalistul Andrei Ciurcanu, pe blogul personal, și eu, într-o semnalare pe care am făcut-o la România Curată, am arătat că acest caz are legătură cu amplele investigații publicate, pe 1 martie 2023, de ziarul german Der Spiegel și de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ). E vorba despre modul în care lemnul tăiat ilegal la nivel global este albit cu acte și certificări fără acoperire reală, inclusiv în România. La noi au fost vizate marile companii austriece de procesare a lemnului: Egger și HS Timber Group (noua denumire a Holzindustrie Schweighofer). 

Polițistul judiciar a fost reținut de procurorii DNA în aceeași zi în care au fost publicate și investigațiile jurnalistice de către Der Spiegel și ICIJ.

Recomandări

Acuzațiile la care nu a răspuns ASF în privința Euroins

Ce ne-am obligat să facem prin PNRR

Revin asupra acestui caz pentru că este ilustrativ în contextul în care, până pe 30 iunie 2023, trebuie adoptat un Nou Cod Silvic (NCS).

Elaborarea Codului Silvic este obligație, jalon în PNRR. 

Pentru elaborarea studiilor de fundamentare a modificărilor la Codul Silvic a fost desemnat, de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin licitație, un consorțiu, singurul, de altfel, care s-a prezentat la licitația Ministerului. Acest consorțiu e format din 

  1. Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov
  2. Facultatea de Silvicultură Suceava 
  3. Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”

Valoarea contractului este de aproape 1,7 milioane de lei. A fost lansat luni, 12 martie, iar termenul de finalizare este 31 mai. 

Pentru că termenul (jalonul) din PNRR este strâns, cel mai probabil NCS va fi adoptat în procedură de urgență în Parlament sau chiar prin ordonanță de urgență. Implicit, cu o dezbatere parlamentară minimă ori chiar deloc. 

Recomandări

CRIZA RCA. Replici aprinse la TV între vicepreședintele ASF Cristian Roșu și ziaristul Cătălin Tolontan. Reporterul: „Cu patru insolvențe în 8 ani, spuneți că ASF și-a făcut treaba de supraveghere?”. Vicele ASF: „Da! Iar acum se face curat pe piață!”

Tot procesul legislativ are loc pe fundalul expunerii unor multiple nereguli.  Nu doar anchetele Der Spiegel și ICIJ, ci și dosarul șpăgarului care cerea mită de 300.000 de euro pentru a acoperi infracțiunile în lanț pornite de la tăierile ilegale de păduri. Plus o nouă ediție a emisiunii „România,

 » Mai multe informații aici…