Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski salută vineri seara decizia „istorică” a Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, relatează CNN.
Liderul de la Kremlin este acuzat de faptul că este responsabil de „crima de război a deportării ilegale de populaţie (copii) şi de transfer ilegal de populaţie (copii) din zone ocupte în Ucraina către Rusia”, a anunţat vineri CPI, cu sediul la Haga, în Olanda.
„Astăzi avem o decizie semnificativă a justiției internaționale. Într-un caz care are perspective reale”, a spus Zelenski în discursul său de noapte de vineri. „Aceasta este o decizie istorică care va duce la o responsabilitate istorică”, a spus Zelenski.
Președintele ucrainean a spus că investigațiile din propria țară au sugerat, de asemenea, că Kremlinul a avut o implicare directă în deportarea forțată a copiilor în Rusia. „În procesul penal cercetat de oamenii noștri de drept, au fost deja înregistrate peste 16.000 de cazuri de deportare forțată a copiilor ucraineni de către ocupant. Dar numărul real, complet al deportaților poate fi mult mai mare”, a spus el.
„O astfel de operațiune criminală ar fi fost imposibilă fără ordinul celui mai înalt lider al statului terorist”. Zelenski a continuat să mulțumească CPI și procurorului șef Karim Khan. El a numit deportarea forțată a copiilor „reală”. Până acum, oficialii ucraineni au reușit să returneze 300 de copii care fuseseră deportați forțat în Rusia.
Separat, CPI a emis mandat și pentru Maria Alekseievna Lvova-Belova, responsabila din Rusia pentru Drepturile Copiilor, pentru aceleași acuzații. Procurorul CPI Karim Khan a deschis o investigație față de comiterea unor crime de război, crime împotriva umanității și genocid în Ucraina în urmă cu un an. El a subliniat, pe parcursul a patru vizite în Ucraina, că investighează fapte împotriva copiilor și fapte care vizează infrastructura civilă din Ucraina.
Reacția Rusiei după ce pe numele lui Putin a fost emis mandat de arestare: „Mandatele de la CPI sunt nule”
Deciziile Curții Penale Internaționale, care nu este recunoscută de Federația Rusă, nu au nicio semnificație, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. „Deciziile Curții Penale Internaționale nu au niciun sens pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic”, a scris Zaharova pe canalul său de Telegram, potrivit agenției de stat Ria Novosti.
„Rusia nu este parte a Statutului de la Roma pentru Curtea Penală Internațională și nu are nicio obligație în temeiul acestuia. Rusia nu cooperează cu acest organism, iar posibilele „rețete” de arestare venite de la Curtea Internațională sunt nule din punct de vedere juridic pentru noi”, a subliniat ea.
Editor : C.L.B.