De ce e o miză în discuția despre religia ca materie de Bac? Pentru că e iar un indicator al populismului și anemiei politice. Ce să vorbească alde Ciolacu și Ciucă? Doar n-or vorbi despre facturi și rate! Religia la bacalaureat e un scandal „cultural”, menit probabil să ne suplinească acel coș din ce în ce mai gol de la supermarket.
În mod normal, un faliment Euroins, o explozie de prețuri la energie, o dublare a ratelor, o scădere a salariului cu vreo 30% în termeni reali ar trebui să ne afecteze mai mult.
În ultimii 20 de ani a înflorit lobbyul religios și ultraconservator. Rețelele de socializare au adăugat niște adrenalină în plus: dezbaterea aiurea pe diverse subiecte „culturale”. Un lobby american religios agresiv și-a arătat efectele: avem niște vajnici politicieni care urlă toată ziua împotriva lui Putin, dar sunt speriați ca și Putin, că vine gayul cel rău și ne violează valorile spirituale.
Cultele presează acum pentru creșterea importanței acestei materii școlare din motive profund politice. Aici, BOR face din nou un joc, pe care, de fapt, nu-l stăpânește.
Biserica Ortodoxă intră în jocurile agresive lobbystice de tip business religios american, în care esența unui cult religios reprezintă zeciuiala și scandalul public.
Recomandări
FEMEIA CARE NU A MAI TĂCUT. Un șef din Jandarmeria Română, trimis în judecată după ce a încercat să sărute cu forța o plutonieră la serviciu. Comandantul hărțuia și alte subalterne
M-aștept în orice clipă să mă confrunt cu organizații de părinți care să-mi zică de faptul că promovez scriitori antifamilie în liceu (Stendhal) sau teme gay în literatură și filme (am discutat și despre asta, da, că e plină literatura și de această temă, iar copiii întreabă, nu sunt proști).
O greșeală de care Biserica nu s-a lecuit
Suntem la un pas de cenzură prin școli. Un roman e cu sex, ălălalt e pervers, în alt roman unul se masturbează, ce să mai, toată literatura bună e plină de viață așa cum e ea, nu de vrăjeală. Iar asta e o problemă pentru o asociație religioasă guralivă: viața cotidiană așa cum e ea e un pericol în sine.
Biserica Ortodoxă Română a mai făcut o dată prostia să intre în stilul agresiv american de lobby, cu Coaliția pentru Familie, și s-a fript și atunci, poporul spunând „pas” la un referendum idiot de la un cap la altul. Nu s-a lecuit.
Obiectul religie nu prea se potrivește la bacalaureat în forma în care e programa făcută astăzi, a spus Csaba Asztalos, președintele CNCD. Dacă ar fi predată cu o dimensiune mai puternică de contextualizare socio-istorică, atunci da. Un răspuns corect și timid. Timid pentru că, în mod normal, orice reprezentant al republicii România, din orice instituție, ar trebui s-o afirme clar: stat laic, religia e dimensiunea vieții private pe care, de altfel, o respectăm și gata! Ce bine ar fi să fie așa de simplu.