În ciuda faptului că cercul său de apropiați și de slugarnici încearcă să minimalizeze importanța mandatului de arestare CPI pe numele său, în interiorul Kremlinului, realitatea devine alta – lumea lui Putin tocmai ce a devenit mult mai mică, scrie CNN într-o analiză după anunțul Tribunalului Internațional.
De-a lungul anilor, Putin a încercat să-și demonstreze puterea pe scena internațională ca lider de necontestat al Rusiei și, mult mai mult, de multe ori ca unul dintre indivizii capabili să manipuleze și să păcălească alți lideri ai lumii.
Prezent la nenumărate summit-uri G20 în țări precum Argentina sau Germania, Putin și-a petrecut timpul discutând ore în șir cu Donald Trump, bătând palma cu prințul moștenitor saudit sau încercând să se profileze ca arbitru între țări mai mici, multe dintre ele din fosta URSS.
Toate acestea s-au terminat, însă, după emiterea mandatului CPI pe numele său – 123 de țări semnatare ale Tratatului de la Roma, prin care s-a fondat Tribunalul, sunt obligate să-l extrădeze la Haga pentru a fi judecat drept criminal de război, dacă dictatorul rus pășește pe teritoriul lor.
Putin se va confrunta cu o dilemă anul acesta – să participe sau nu la summit-ul G20 de la Delhi. India, la fel ca SUA, nu este o țară care face parte din tratatul CPI, însă este dificil de prevăzut ce decizie va lua premierul Narendra Modi pus în fața presiunii internaționale.
Mai exact, mandatul CPI îl pune pe dictatorul rus într-o situație de risc constant. Fără o planificare atentă a călătoriilor lui, Putin ar putea să ajungă într-o țară aparent nealiniată, dar care confruntată cu presiune politică internațională ar putea să decidă să-l predea la Haga.
Astfel, lumea lui Putin pare că s-a micșorat de vinerea trecută și mai mult decât de la momentul declanșării invaziei sângeroase în Ucraina. În ciuda retoricii și propagandei Kremlinului, ego-ul dictatorului rus a fost lovit.
Citiți și: „Putin va trebui să facă o oprire la Haga în drumul spre iad”, spune ambasadorul Ucrainei la ONU
„Nimeni n-ar trebui să spere că poate să comită crime împotriva umanității cu impunitate”
Totuși, mulți dintre cei puși sub acuzare de CPI sunt încă libere, niciunul dintre ei, însă, cu notorietatea lui Vladimir Putin. Singurul alt fost lider de stat este fostul președinte al Sudanului, Omar al Bashir, care a reușit să fugă de justiția internațională și în funcție și în afara ei de peste 13 ani.
Dar există și exemple de cazuri în care justiția internațională a reușit să tragă la răspundere criminali de război. Printre ei, criminali de război sârbi precum Slobodan Miloșevici, Ratko Mladic sau Radovan Karadzic.
Putin încă mai are prieteni pe care poate să conteze, pentru moment cel puțin. Xi Jinping se numără printre ei, chiar dacă relația dictatorului chinez cu cel rus este una care există doar din interes.
Ce ai putea să-i sperie pe cei aflați în orbita dictatorului rus sunt implicațiile pentru propriile persoane – dacă ar putea să se confrunte cu mandate și acuzații similare sau dacă vor rămâne liberi să-și viziteze copiii trimiși la universități străine,