Curtea Penala internationala a emis un mandat de arestare pe numele presedintelui Rusie, Vladmir Putin, acuzat de crime de razboi in Ucraina. Ce consecinte are aceasta decizie

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a fost inculpat de Curtea Penala Internationala (CPI) de la Haga pentru crime de razboi savarsite in Ucraina. Pe numele lui a fost emis un mandat de arestare.

Care sunt consecintele unei astfel de decizii uluitoare? În plan practic, nimic. In plan politic ele sunt semnificative. De exemplu, in momentul in care va exista un tratat de pace intre Rusia si Ucraina el nu se va putea numi „Tratatul de la Versailles” sau de la Viena pentru Parisul si Viena recunosc CPI, deci ar trebui sa-l aresteze pe Vladimir Putin in baza mandatului CPI. Cum nu-l pot aresta, pentru ca Rusia nu este Serbia din vremea lui Milosevici, o intalnire de pace nu va fi posibila intr-una din tarile UE. Nu va putea fi numit nici Tratatul de la Minsk, pentru ca Belarus este mult prea compromisa ca sa mai poata insemna ceva. Tratatul de la Beijing? Putin probabil ca Washingtonul sa accepte aceasta mediere.

Va mai avea curaj presedintele Frantei sau cancelarul german sa-l sune pe Vladimir Putin, un inculpat acuzat de Curtea Penala International de crime de razboi si de rapirea copiilor ucraineni?

Rusia nu recunoaste CPI. Nici SUA nu o recunosc. Iar CPI nu poate judeca in lipsa inculpatului. Putin nu va avea soarta lui Slobodan Milosevici sau a lui Radovan Karadric dar, prin decizia CPI, ruptura Rusiei de Occident devine definitiva, atata vreme cat Putin ramane in fruntea Rusiei. Putin nu va fi condamnat niciodata. Nu de CPI. Dar importanta deciziei este covarsitoare si pentru CPI si pentru restul lumii. SUA se vor gandi ca fiecare din presedintii ei sau soldatii sai ar putea fi inculpati pentru razboaiele trecute. De aceea vor prefera sa taca sau sa vorbeasca cat mai putin. Cei care recunosc CPI nu-l vor mai putea niciodata avea drept interlocutor pe Vladimir Putin – Ungaria, de pilda. Vladimir Putin nu va mai putea sta la masa in veci cu sefii celor mai bogate tari din lume – nici macar din G20. Si niciodata sa mai tina o conferinta de presa la o reuniune NATO. Vladimir Putin nu mai este un lider al lumii cum se credea, în 2008, la Bucureşti, la summitul NATO, ci un paria. Muschii de alta data pe care si-i etala la pielea goala in taigaua siberiana nu mai sunt nici ei. Poate sa se plimbe prin palatele lui sau prin padure, pentru ca Rusia este mare, dar ar putea fi arestat in cele 123 de tari care au ratificat tratatul TPI, in caz ca ar putea ajunge intr-una din ele. Va sta la masa, saptamana viitoare, cu Xi Jinping care este aliatul lui doar pentru ca ambii urasc de moarte SUA si Europa, desi si Rusia si China au nevoie ca de aer de Europa si de SUA. Dar tinta Chinei este sa faca din Rusia o feuda. Rusia care, de secole, visa sa imparta puterea cu marii imparati ai imperiilor europene, nu cu cei din Asia. Chiar daca ar cuceri maine Ucraina,

 » Mai multe informații aici…