Liderul armatei private Wagner a transmis, marți, un nou mesaj în care vorbește despre situația de pe frontul din Ucraina. Evghenii Prigojin a vorbit despre perspectivele sumbre pe care le are armata rusă, în eventualitatea unei contraofensive ucrainene. Acesta a adus în discuție și divergențele pe care le are cu cei din conducerea armatei ruse și a acuzat faptul că „intrigile, luptele interne și bețele puse în roate” îl încurcă să lupte.
Șeful armatei private a vorbit despre evoluțiile războiului din Ucraina, marcând un an de când militarii săi participă la luptele din estul țării invadate pe 24 februarie 2022.
Prigojin pare că încearcă să repare relațiile dintre el și conducerea ministerului apărării de la Moscova. Șeful Wagner a vorbit în nenumărate rânduri despre problele pe care le are cu șeful Marelui Stat Major rus, Gherasimov și chiar cu ministrul apărării Șoigu. Acesta i-a acuzat că nu-i livrează suficientă muniție pentru a putea avea succes pe frontul de la Bahmut, oraș pe care Rusia încearcă să-l cucerească de mai bine de 7 luni.
„Deocamdată, perspectivele sunt sumbre. Eu am mai spus, trebuie să spargem toate bulele de aer (n. red. eliminăm problemele artificial create) și ele sunt enorm de multe. Acum trebuie să ne concentrăm pe un singur lucru – victoria. Asta înseamnă să menținem linia frontului, să ne mișcăm înainte, să uităm neînțelegerile, supărările și toate celelalte. Iar atâta timp cât sunt intrigi, lupte și sunt puse bețe în roate, suntem încurcați să luptăm. Din acest motiv, care vor fi persectivele și ce trebuie să facem? Trebuie să ne concentrăm și să așteptăm lovituri din partea dușmanului. Trebuie să fim gata să respingem aceste lovituri”
Mesajul alarmist transmis de Prigojin presei din Federația Rusă vine în contextul în care tot mai mulți bloggeri ruși vorbesc despre o contraofensivă iminentă a armatei ucrainene și pierderile majore pe care le are armata rusă și, mai ales, vârful de lance a rușilor în lupta pentru Bahmut, armata privată Wagner. Acesta a ținut să sublinieze și urgența cu care trebuie făcute schimbările de abordare din partea șefilor armtei, altfel, ar exista riscul unei înfrângeri.
„Eu cred că noi mai avem maximum câteva săptămâni pentru a ne pregăti (n. red. de o contraofensivă ucraineană). Din acest motiv, dacă nu vom face asta, după cum se zice, va fi târziu să bem Borjomi”(n. red. expresie folosită pentru a explica faptul că după un anumit moment, lucrurile nu mai pot fi îndreptate, acțiunile sunt tardive și ineficiente. Borjomi este o apă minerală produsă în Georgia și recomadată de adepții medicinii homeopate în tratarea afecțiunilor gastrice).
Discuțiile din ce în ce mai dese ale oficialităților și bloggerilor ruși despre o contraofensivă ucraineană iminentă în zona Bahmut sugerează că sursele ruse sunt din ce în ce mai nesigure cu privire la capacitatea armatei ruse de a menține presiunea în jurul Bahmutului.
Bătălia pentru Bahmut este cea mai lungă și cea mai sângeroasă de când Rusia și-a început invazia la scară largă în urmă cu un an.