PARIS | Scris de News.ro | astăzi, 20:41
Guvernul preşedintelui Emmanuel Macron a supravieţuit la limită, luni, moţiunii de cenzură care avea cele mai multe şanse de a fi adoptată în Adunarea Naţională, moţiune depusă de grupul LIOT, al unor deputaţi centrişti şi independenţi, relatează Reuters.
Un număr de 278 de deputaţi au votat în favoarea acestei moţiuni de cenzură transpartinice, ceea ce înseamnă că au fost doar câteva voturi lipsă faţă de majoritatea necesară pentru ca aceasta să reuşească. Ar fi fost nevoie de 287 de voturi favorabile pentru ca moţiunea de cenzură să treacă.
O a doua moţiune de cenzură, depusă de RN, partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, a fost respinsă şi ea, dar nu avea oricum nicio şansă de a mai trece, întrucât alte partide din opoziţie declaraseră deja că nu vor vota pentru ea.
Moţiunile au fost depuse după ce guvernul premierului Elisabeth Borne a decis să recurgă la prevederea din Constituţie care îi permite să-şi asume răspunderea pentru legea pensiilor, fără a mai fi nevoie să treacă proiectul prin parlament.
CITEȘTE ȘI Guvernul lui Emmanuel Macron se confruntă cu o dublă moţiune de cenzură. Dezbaterile din Adunarea Naţională au început
Rezultatul este o uşurare pentru Macron, pentru că un vot de neîncredere care ar fi reuşit ar fi dus la căderea guvernulului şi ar fi anulat legea ce urmează să crească vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani.
Dar asta nu înseamnă că preşedintele Macron a scăpat de greutăţi. În primul rând, eşecul preşedintelui de centru de a găsi suficient sprijin în parlament pentru a supune la vot reforma sa privind pensiile a subminat agenda sa reformistă şi i-a slăbit conducerea, notează Reuters.
Analiştii de la Barclays spun că guvernul „va fi semnificativ slăbit, în timp ce protestele sociale împotriva reformei vor continua probabil timp de câteva săptămâni, ceea ce ar putea afecta negativ economia franceză”.
Sindicatele şi protestatarii, supăraţi pe reformă şi pe faptul că a fost adoptată fără vot, au declarat că vor continua cu grevele şi protestele, cu sprijinul multor persoane din opoziţie.
Proteste violente au izbucnit la sfârşitul săptămânii trecute în întreaga ţară, iar sindicatele au promis că îşi vor intensifica acţiunile de grevă, lăsându-l pe Macron să se confrunte cu cea mai periculoasă provocare la adresa autorităţii sale de la revolta „vestelor galbene” de acum mai bine de patru ani.
Joi este programată, de altfel, o a noua zi de greve şi proteste la nivel naţional.
Partidele de opoziţie vor contesta proiectul de lege la Consiliul Constituţional, care ar putea decide să anuleze o parte sau întregul proiect de lege – dacă va considera că acesta încalcă Constituţia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre,