Cum a reuşit o tânără din România să transforme un accident fericit într-o afacere profitabilă. Nu i-a trecut niciodată prin cap că va ajunge să producă aşa ceva

Povestea lumânărilor parfumate artizanale Odyssée, realizate din ceară pe bază de plante, este, după cum spune Denisa Ghizolu, una „scurtă şi distractivă”. Totul a început din dorinţa de a reutiliza în mod inteligent un mic lot de ceară lăsată în urmă de lumânări care s-au topit, pentru a nu fi aruncate la gunoi şi pentru a evita poluarea mediului. Un scop nobil transformat în business.

Am fost mereu în căutarea lumânărilor perfecte, şi totuşi, de fiecare dată când le aprindeam pe cele din comerţ, realizam că parfumul lor se epuiza mult prea rapid. Din acest motiv, mi-am propus să caut alternative pentru a obţine mult dorita atmosferă proaspătă, intens parfumată, de durată în casa mea. Brusc s-a produs revelaţia: «De ce nu aş face chiar eu lumânarea perfectă?»”, îşi aminteşte Denisa. A început să studieze procesul de fabricaţie şi acesta a pasionat-o din primul moment, astfel că turnarea de lumânări a devenit un adevărat hobby.

În primii ani, a produs exclusiv pentru uzul propriu şi pentru apropiaţi, care o încurajau să meargă mai departe şi să vândă lumânările făcute de ea. Se gândea însă că, dacă ar face asta, pasiunea nu ar mai fi la fel de mare. „După un timp, am realizat însă că un brand cu o identitate închegată, dar şi o bună organizare a producţiei ar reprezenta mai mult respect şi mai multă dăruire din partea mea şi ar fi o carte de vizită pe care o port cu mai mare mândrie pe drumul acesta. În final am decis să pornesc în această aventură şi să înfiinţez o societate comercială. Astfel a început călătoria mea şi a luat naştere ideea de Odyssée.”

După aproximativ doi ani dedicaţi documentării, studiului, experimentelor şi testelor, a lansat pe piaţă lumânările parfumate Odyssée. Meseria de bază a Denisei Ghizolu este de inginer constructor, mai exact proiectant de poduri. Are însă şi o incontestabilă înclinaţie artistică, ceea ce, spune ea, mereu a impulsionat-o să gestioneze în paralel activităţi aflate la polul opus faţă de domeniul profesional în care a debutat. „Nu mi-am propus niciodată să devin producător de lumânări. Cred că acesta este numitorul comun al multor afaceri născute din pasiune: sunt accidente fericite. În timp, lucrul cu ceară a devenit mai mult decât o activitate relaxantă: s-a transformat în acel ceva la care mă pricep foarte bine.”

În Odyssée, Denisa Ghizolu a investit până acum 15.000 de euro, iar în 2023 îşi doreşte să extindă businessul, să promoveze importanţa alegerii produselor sustenabile şi, de asemenea, să mizeze mai mult pe beneficiile pe care le aduc lumânările din ceară naturală. Dintre clienţii ei fac parte persoanele care apreciază designul şi care doresc să susţină producătorii locali. „Îmi asigur clienţii de faptul că produsele noastre sunt vegane, nu au fost testate pe animale şi sunt alcătuite din ingrediente naturale în proporţie de minimum 95%. Fără arderi toxice, fără reziduuri poluante, totul în spiritul sustenabilităţii. De asemenea, încurajăm reutilizarea recipientului lumânării după ce a fost consumată toată cantitatea de ceară din interior.”

Toate lumânările Odyssée sunt turnate manual într-un atelier din Bucureşti,

 » Mai multe informații aici…