LECȚIA SCUMPIRII RCA. De la Sorin Ovidiu Vîntu, statul român n-a mai fost atât de sfidat cum o fac patronii Euroins, care l-au numit „o haită”. Datoria statului e să ne apere de excesele celor puțini și extrem de puternici

  • În conferința de presă de miercuri, precum Vîntu în altă perioadă, Assen Hristov a amenințat explicit că ei vor face investigații, nu că îi va investiga statul pe ei.
  • Semnificativ este faptul că patronul Euroins a atacat exact oameni din departamentele din ASF și SRI care fac control asupra companiilor și previn spălarea de bani, departamente care ar trebui să protejeze cetățenii ca firmele să nu facă ce vor cu banii asiguraților.

Falimentul demarat la Euroins este cel mai recent din seria de spectaculoase prăbușiri ale unor mari jucători de pe piața de asigurări. Patru lideri RCA au fost trecuți în insolvență în ultimii 8 ani. Costurile suportate de stat, deci de noi toți, în ultimă instanță, sunt exorbitante – în cazul City Insurance, Fondul de Garantare a Asiguraților a plătit circa 130 de milioane de euro pentru un sfert din cererile depuse, iar în cazul falimentului Euroins se estimează că acesta va costa între 250 de milioane de euro și un miliard. 

Vorbim de companii foarte mari de pe o piață de 3 miliarde de euro pe an, nu de niște firme obscure de apartament. Cum a fost falimentul lor posibil, sub nasul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF)? 

Ce scot la iveală aceste falimente? Și ce lecții putem trage pentru viitor? 

Ce pățea o companie mică sau medie care refuza să dea actele la control, precum Euroins?

Un lucru sare în ochi de la o poștă – slăbiciunea statului român și a instituțiilor sale. Aflăm, bunăoară, că Euroins, companie bulgară, a făcut intervenții pe lângă Guvernul României la nivel de vicepremier al Bulgariei, și ea o țară cu instituții captive. O spune în direct la TV un oficial al statului român. 

Totodată, compania a sfidat autoritățile române, refuzând să predea către ASF o parte din documente, pentru ca, într-un final, tot ea să anunțe că va da statul român în judecată pentru că ASF a suspendat  chipurile ilegal licența companiei. 

Orice mică firmă, sau medie, știe că dacă face acest lucru, ascunde actele la control sau face o raportare paralelă către stat, este imediat penalizată, iar administratorii ajung în fața justiției. 

Ziarul „Adevărul” a scris că Euroins avea chiar o aplicație paralelă, ilegală, de raportare către stat.

Asta însă i s-a permis unei companii care a încasat mai mult de 500 de milioane de euro în ultimul an închis financiar: 2022. 

Patronul Euroins a atacat exact oamenii din ASF și SRI care fac control și previn spălarea de bani

În cea mai recentă apariție, o conferință de presă derulată luni, Assen Hristov, unul dintre acționarii importanți ai Euroins, a numit ridicarea dreptului de a funcționa și decizia de insolvență „un atac al unei haite”. 

Assen Hristov, președinte al Consiliului de Supraveghere al Eurohold – acţionarul majoritar al Euroins România

Patronul Euroins a enumerat, de pildă, oameni din ASF care fac controlul la companii și cei care fac în SRI prevenirea spălării banilor.

 » Mai multe informații aici…