USR anunţă marţi că depune, la iniţiativa deputatului Brian Cristian, două proiecte de lege pentru o mai mare transparenţă în finanţarea şi funcţionarea cluburilor sportive publice, dar şi pentru protejarea sportivilor, în cazul în care cluburile sportive intră în insolvenţă sau faliment. Astfel, un proiect propune obligaţia pentru cluburile sportive publice să comunice anual, pe pagina de internet proprie, o serie de informaţii legate de finanţarea şi funcţionarea lor: sursele financiare, bugetul şi bilanţul contabil şi execuţia bugetară anuală iar al doilea proiect vine cu modificări astfel încât sportivii să aibă şanse substanţial mai mari pentru a-şi recupera datoriile de la cluburile sportive rău-platnice.
”Cluburile sportive publice sunt finanţate din fonduri publice, drept pentru care proiectul USR propune modificări astfel încât să fie garantat faptul că banii publici sunt utilizaţi în mod corect şi transparent pentru susţinerea activităţii sportive”, precizează USR.
„De-a lungul timpului, nu puţine au fost cazurile în care au ieşit la iveală calitatea precară a managementului cluburilor şi chiar fapte de corupţie comise de cei care le administrează, situaţie în care sportivii au fost nevoiţi să meargă în instanţă pentru a-şi primi remuneraţiile. Cluburile de drept public trebuie administrate profesionist, utilizând principii precum responsabilitatea, transparenţa, folosirea eficientă a fondurilor publice, abordarea etică şi responsabilitatea socială. Proiectul de lege depus asigură aplicarea acestor principii la nivelul fiecărui club sportiv de drept public din România”, declară deputatul Brian Cristian.
Concret, proiectul USR prevede obligaţia pentru cluburile sportive publice să comunice anual, pe pagina de internet proprie, o serie de informaţii legate de finanţarea şi funcţionarea lor: sursele financiare, bugetul şi bilanţul contabil şi execuţia bugetară anuală, structura organizatorică, numele persoanelor aflate în conducerea clubului, grila de salarizare a societăţii şi numărul de angajaţi, registrul imobilizărilor, organigrama, remuneraţiile persoanelor cu contracte de activitate sportivă, numărul de sportivi legitimaţi şi numărul antrenorilor, raportul de activitate, strategiile de dezvoltare, Regulamentul de Organizare şi Funcţionare.
Totodată, cluburile sportive publice vor fi obligate să întocmească un raport de activitate trimestrial pe care să îl prezinte finanţatorilor, mai precizează USR.
”A doua iniţiativă se adresează sportivilor din România. Contractul de activitate sportivă, utilizat în sport, nu oferă garanţiile de protecţie prevăzute de Codul Muncii pentru angajaţi. Ştim cu toţii cazurile foarte dese în care sportivii nu reuşesc să îşi recupereze banii de la un club sportiv ajuns în insolvenţă sau faliment. Propun modificări astfel încât sportivii să aibă şanse substanţial mai mari pentru a-şi recupera datoriile de la cluburile sportive rău-platnice”, mai precizează deputatul USR Brian Cristian.
Proiectul prevede ca, în cazul insolvenţei sau falimentului clubului sportiv public, sportivii să beneficieze de o protecţie similară cu cea a persoanelor cu contracte de muncă. În prezent, contractele sportivilor sunt de abia pe poziţia a noua pe lista de plăţi în cazul insolvenţei sau falimentului, ceea ce înseamnă pentru sportivi şanse foarte mici să îşi recupereze banii. Sportivii sunt principalii actori în sport şi ei trebuie să fie sprijiniţi, trataţi cu respect şi corectitudine.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale.