Portavocea partidului prorus ȘOR susține că Moldova pregătește o „provocare militară” în Transnistria, cu ajutorul României

Guvernul de la Chişinău a dezminţit vineri afirmaţiile lansate de Marina Tauber, deputată din partea Partidului ŞOR (prorus), care susține că autorităţile moldovene ar pune cale o „provocare militară în regiunea transnistreană” a doua zi de Paşti. Marina Tauber, considerată portavocea lui Ilan Șor, președintele Partidului ŞOR, fugit în Israel, afirmă că și România este implicată în acest plan, care ar prevede „participarea unui contingent internațional în acțiunile militare pe teritoriul Republicii Moldova”.

Marina Tauber, cercetată în două dosare penale, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că autorităţile din Republica Moldova – ajutate de România – planifică acţiuni militare în Transnistria.

„Am o noutate strigătoare la cer pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova. Conform datelor serviciilor speciale internaţionale, primite din câteva surse, există informaţia exactă şi verificată că autorităţile noastre – (preşedintele) Maia Sandu şi (premierul) Dorin Recean – pregătesc o provocație militară pe frontieră cu Transnistria. Această provocație este planificată pe data de 17 aprilie. (…) Săptămâna trecută, în România au fost trimise 10.000 de uniforme ale poliţiei naţionale şi 10.000 de uniforme ale armatei moldovene. Scopul la această acţiune este participarea unui contingent internațional în acțiunile militare pe teritoriul Republicii Moldova. Cea mai proastă informație pe care vreau să v-o comunic este că la un șir de întreprinderi moldovenești au fost comandate 3.000 de sicrie”, a declarat Marina Tauber în conferința de presă de vineri.

În replică, purtătorului de cuvânt al executivului de la Chișinău, Daniel Vodă, afirmă că astfel de mesaje fac parte dintr-un discurs constant de promovare a fricii şi dezbinării în societatea moldovenească.

„Afirmaţiile doamnei Tauber sunt false şi fac parte dintr-un discurs constant de promovare a fricii şi dezbinării în societate. Doamna Tauber încearcă să-şi acopere în faţa finanţatorilor eşecul total al protestelor plătite”, a declarat Daniel Vodă, potrivit Agerpres.

Instituţiile statului lucrează la prevenirea unor astfel de provocări şi ţin situaţia sub control, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.

Portavocea lui Ilan Șor

Marina Tauber a fost reţinută pe 21 iulie, după ce parlamentarii au lipsit-o de imunitate parlamentară, dar ea a fost ulterior eliberată. Vicepreşedinta Partidului ŞOR este acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului şi că ar fi acceptat cu bună ştiinţă finanţarea formaţiunii sale politice de către un grup criminal organizat.

Partidul, care organizează în ultimele luni protestele antiguvernamentale de la Chişinău, a fost fondat şi este controlat de oligarhul fugar Ilan Șor, care se ascunde în Israel de o condamnare la închisoare în Republica Moldova în dosarul privind furtul unui miliard de dolari de la bănci moldovene în 2014. De asemenea, el este acuzat de dare de mită pentru a-şi asigura funcţia de preşedinte al unei bănci moldovene şi a fost inclus în octombrie pe lista cu sancţiuni a Trezoreriei SUA, ca reprezentând interesele Rusiei.

Autorităţile de la Chişinău, dar şi responsabili occidentali, inclusiv din SUA au denunţat în ultimul timp încercări repetate ale Moscovei de a destabiliza situaţia din Republica Moldova cu scopul răsturnării actualei guvernări proeuropene şi înlocuirea acesteia cu una favorabilă Rusiei în contextul războiului în Ucraina.

 » Mai multe informații aici…