Ce își asumă șefii Poliției Române, generalul Despescu și chestorul Matei, din tragedia de la 2 Mai?

Ce își asumă șefii Poliției Române, generalul Despescu și chestorul Matei, din tragedia de la 2 Mai?

Ce își Asumă șefii Poliției Române, Generalul Despescu și Chestorul Matei, Din Tragedia De La 2 Mai? | Libertatea

Mergi direct la conținut »

Dacă un polițist nu respectă procedura de testare antidrog a șoferilor prinși cu droguri în mașină, primii vinovați sunt polițistul și șefii lui direcți, de la secție și de la IPJ. Dacă regula nu există, marii responsabili sunt șefii poliției. 

Poliția Română e condusă de chestorul Benone-Marian Matei  și de șeful lui direct, secretarul de stat din Ministerul de Interne, generalul Bogdan Despescu. 

Chestorul Benone-Marian Matei. Foto: Cosmin Enache/Inquam Photos
Generalul Bogdan Despescu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un șofer e reclamat pentru că mergea aiurea pe șosea. Poliția îl oprește de două ori în aceeași noapte, o dată îl duce și la secția din Vama Veche. Îi descoperă droguri în mașină, dar nu-l testează antidrog. Îi dau drumul, la volan. Șoferul face un accident la scurt timp după aceea. 

Până în acest moment, la aproape trei zile de la accident, Poliția Română, care are o tradiție a opacității, nu a comunicat societății de ce șoferul nu a fost testat antidrog. 

Recomandări

Șoferul care a ucis doi tineri în 2 Mai fusese oprit de două ori în trafic înainte de accident. A doua oară a fost dus la secție, după ce i s-au găsit droguri în mașină, dar nu a fost testat cu drug test. Anchetă internă la IPJ Constanța

Situația mai gravă nu e dacă protocolul nu a fost respectat, ci dacă acesta nu a fost elaborat. În cel de-al doilea caz, înseamnă că accidentul de la 2 Mai poate fi repetat oricând la Iași, la Costinești sau la Cluj. 

Ministrul Predoiu a găsit deja o scuză. El a spus că nu sunt teste suficiente. Și că asta „comportă mai multe răspunsuri care merg pe mulți ani în urmă”. Urmează o conferință despre cânepă, istoria economică a României și insuficiența capitalului autohton. O problemă nu simplă, dar concretă se transformă într-un expozeu. Dar cine se poate lăsa păcălit de o asemenea abordare?

Au apărut și scuze legate de lege. Legea nu cere testare obligatorie. Dar legile nu merg în detaliile organizatorice ale activității poliției. Asta e treaba conducătorilor, că de-aia ei conduc poliția, nu parlamentarii. 

Legea nu spune nici că agenții trebuie să iasă pe teren în ture, dar asta nu înseamnă că stau în birouri. Cine se lasă păcălit?

Poate că toți ne lăsăm păcăliți, de vreme ce chestorul Benone-Marian Matei și generalul Bogdan Despescu continuă să stea complet în afara discuției publice.

 » Mai multe informații aici…