„Este OK să vă fie frică”. Cum încearcă autoritățile din Ucraina să îi convingă pe bărbați să lupte în război

„Este OK să vă fie frică”. Cum încearcă autoritățile din Ucraina să îi convingă pe bărbați să lupte în război

Ucraina are nevoie constantă de oameni pentru a înlocui zecile de mii de soldați uciși sau răniți pe câmpul de luptă, în contextul în care statul se confruntă cu o corupție generalizată în rândul oficialilor responsabili cu recrutarea militară. Totodată, după mai bine de un an și jumătate de război, unii dintre bărbații care au fost pe front se declară epuizați, în timp ce alții nu vor să lupte și caută cu disperare orice modalitate prin care pot eluda înrolarea. Între timp, autoritățile derulează campanii de recrutare prin sensibilizare, spunându-le oamenilor că „este OK să vă fie frică”.

„Sistemul este foarte învechit”, spune Yehor, un bărbat care și-a văzut tatăl suferind de probleme de sănătate mintală în urma războiului purtat de sovietici în Afganistan.

Acesta este motivul pentru care nu vrea să lupte. 

Înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, bărbații care se opuneau serviciului militar aveau o alternativă – munca agricolă sau în cadrul serviciilor de asistență socială, însă opțiunea nu mai este valabilă odată cu războiul și legea marțială.

„Fiecare situație are particularitățile ei”, mai arată Yehor.

„Faptul că este stipulat în constituție că toți cetățenii de sex masculin trebuie să lupte nu este, în opinia mea, în acord cu valorile de astăzi”, mai spune el.

Yehor a fost trimis recent la un centru de recrutare, după ce poliția din Kiev l-a oprit la un control și l-a acuzat că evită recrutarea. I s-a dat voie să se întoarcă acasă ulterior, după ce s-a plâns de dureri de spate. Însă îi este teamă că data viitoare n-o să-i mai meargă cu astfel de scuze.

Există situații în care se acordă exceptarea de la serviciul militar – pentru probleme de sănătate sau celor care sunt părinți singuri sau au o persoană în îngrijire. Dar cei care refuză sau evită recrutarea sunt pasibili de amendă sau chiar de o pedeapsă de trei ani de închisoare.

La război, în funcție posibilități

„Ar trebui să li se permită tuturor să contribuie la război în funcție de propria situație, care trebuie luată în calcul. Îmi pare rău pentru cei care se află pe liniile frontului, dar eu nu am o alternativă pacifistă”, se justifică bărbatul.

Există însă și excepții prin care se poate evita înrolarea, printre care se numără starea de sănătate precară, situația unui părinte singur sau ce în care există o persoană vulnerabilă în grijă.

Totodată, cei care sunt condamnați pentru că nu s-au supus încorporării riscă amenzi sau chiar până la trei ani de închisoare.

Modul în care Kievul recrutează a fost considerat corupt în esență.

Volodimir Zelenski i-a demis pe toți șefii comisariatelor militare regionale, însărcinați cu recrutarea, din cauza acuzațiilor de corupție și folosire a intimidării lansate la adresa ofițerilor.

Șeful comisariatului din Odesa a fost acuzat recent că și-a cumpărat mașini și proprietăți pe coasta de sud a Spaniei, bunuri care au costat câteva milioane de dolari,

 » Mai multe informații aici…