Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cataloghează drept ”corectă” decizia autorităţilor judeţene din Botoşani de a-l schimba din funcţie pe managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Mavromati” în urma decesului tinerei de 25 de ani lăsată fără asistenţă medicală timp de şapte ore, el spunând că atitudinea cadrelor medicale din Botoşani este ”de neînţeles”.
”Este o decizie corectă, din punctul meu de vedere, pentru că, chiar dacă managerul nu era medic, există responsabilitate pentru asigurarea asistenţei medicale şi pot să vă spun că sunt foarte multe spitale în România care sunt conduse de manageri medici sau oameni de cu totul alte profesiuni şi sunt bine conduse, asistenţa medicală este neîntreruptă şi este acordată la un standard bun de calitate”, a afirmat Alexandru Rafila, miercuri seară, la Digi 24.
El a spus că, în opinia sa, este ”de neînţeles” faptul că medicii de la Botoşani nu au intervenit în cazul tinerei care tocmai pierduse sarcina.
”Până la urmă, nu are importanţă în subordinea cui este spitalul, important este să existe o implicare directă şi o cunoaştere a problematicii medicale a spitalului. Dacă nu eşti de specialitate poţi să lucrezi foarte bine cu directorul medical, însă acolo, la Botoşani, cred că au fost mai multe probleme, ştiu că au existat, în perioada nu foarte îndepărtată, proteste ale personalului medical legat de acordarea unor sporuri, cred că acum o lună sau două luni. Ulterior am văzut şi o poziţie a unui medic care ocupa sau ocupă un post de şef de secţie care menţionează că este normal ca medicii să doarmă în cursul gărzilor. Medicii pot să se odihnească, şi e normal să se odihnească în cursul gărzilor atunci când nu au urgenţe medicale. Prezenţa unei femei gravide, cu sarcină oprită din evoluţie – şi s-a constatat acest lucru încă de la internare – şi neintervenţia sau măcar vizitarea acelei femei în intervalul de şapte ore, mie mi se pare de neînţeles”, a precizat ministrul.
De asemenea, întrebat dacă ceea ce s-a întâmplat la Maternitatea din Botoşani se poate repeta în alte spitale, ministrul a răspuns: ”Aş fi nesincer cu dumneavoastră să vă spun că nu se poate întâmpla”, subliniind că este importantă conştiinţa profesională a fiecăruia dintre medici, dar şi măsurile administrative care ”pot să rărească aceste fenomene”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.