Dintre nenumăratele iluzii geostrategice care au fost distruse în ultimele zile, cea mai concludentă constatare pentru oricine locuieşte pe continent ar trebui să fie aceasta: Nimănui nu-i pasă ce crede Europa.
Într-o serie de conflicte la nivel global, de la Nagorno-Karabah şi Kosovo până în Israel, Europa a fost retrogradată la rolul unui ONG bine intenţionat, ale cărui contribuţii umanitare sunt binevenite, dar care, în rest, este ignorat, afirmă Politico.
Uniunea Europeană s-a luptat întotdeauna să articuleze o politică externă coerentă, având în vedere diversele interese naţionale în joc. Chiar şi aşa, a continuat să conteze, în principal datorită dimensiunii pieţei sale. Cu toate acestea, influenţa globală a UE este în scădere, pe fondul declinului economic şi al incapacităţii sale de a proiecta puterea militară într-o perioadă de instabilitate globală crescândă, scrie publicaţia Politico.
În loc de puterea „geopolitică” pe care preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis-o la preluarea mandatului în 2019, UE s-a transformat într-un „peştişor pan-european”, oferind un anumit grad de uimire jucătorilor reali de la masa de sus, în timp ce se face de râs prin contradicţiile sale.
Uniunea Europeană nu a transmis un mesaj clar Israelului
Dacă acest lucru sună dur, ar trebui amintite declaraţiile din ultimele 72 de ore: În urma masacrului comis de Hamas asupra a sute de civili israelieni în weekend, comisarul european pentru extindere, Olivér Várhelyi, a anunţat luni că blocul va suspenda „imediat” ajutorul de 691 de milioane de euro acordat Autorităţii Palestiniene. Câteva ore mai târziu, comisarul sloven Janez Lenarčič l-a contrazis pe colegul său maghiar, insistând că ajutorul „va continua atât timp cât va fi necesar”.
Operaţiunea de presă a Comisiei a urmat cu o declaraţie potrivit căreia UE va efectua o „revizuire urgentă” a unor programe de ajutor pentru a se asigura că fondurile nu sunt direcţionate către terorism, ceea ce implică faptul că astfel de măsuri de protecţie nu erau deja în vigoare.
În ceea ce-l priveşte pe şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, rezultatul oricărei revizuiri a asistenţei pentru palestinieni era o concluzie inevitabilă: „Va trebui să sprijinim mai mult, nu mai puţin”, a declarat el marţi.
În concluzie: În decurs de doar 24 de ore, Comisia a trecut de la anunţul că va suspenda tot ajutorul acordat palestinienilor la semnalul că va creşte fluxul de fonduri.
Răspunsul UE la evenimentele din Israel nu a fost mai puţin confuz. Chiar şi în timp ce Israelul număra cadavrele celui mai îngrozitor masacru din istoria statului evreu, Borrell, un critic de lungă durată al ţării, a criticat ambele părţi.
Borrell, un socialist spaniol, a condamnat „atacul barbar şi terorist” al Hamas, în timp ce a criticat Israelul pentru blocada din Gaza şi a subliniat „suferinţa” palestinienilor care au votat Hamas la putere.
Abordarea spaniolului este în contrast puternic cu cea a Ursulei von der Leyen, care a condamnat fără echivoc atacurile şi a proiectat steagul israelian pe faţada biroului său
Biden a fost mult mai clar
„În acest moment,