BUCUREŞTI | Scris de News.ro | astăzi, 19:11
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vorbit, joi, la COP 7 – Convenţia Cadru privind Protecţia şi Dezvoltarea Durabilă a Carpaţilor, despre includerea transhumanţei în lista reprezentativă a UNESCO. ”Susţinerea pastoralismului este încă posibilă în munţii noştri dacă păstrăm aceste zone fără poluare, cu ape curate şi păduri lipsite de materiale plastice, deşeuri sau alţi poluanţi”, a arătat el.
Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, a participat, joi, la COP 7 – Convenţia Cadru privind Protecţia şi Dezvoltarea Durabilă a Carpaţilor (Carpathian Convention), care se desfăşoară în perioada 11-13 octombrie, în Belgrad, Serbia. Aceasta se află la a douăzecea ediţie şi se desfăşoară sub sloganul ”Fundamentând progresul, inspirând acţiuni şi modelând viitorul”.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului, în cadrul segmentului de nivel înalt, Fechet a punctat: ”Cea de-a 20-a aniversare a semnării Convenţiei Carpatice este un prilej de sărbătoare şi subliniază, totodată, maturitatea Convenţiei de-a lungul anilor. Pe măsură ce Polonia îşi încheie preşedinţia Convenţiei, adresez cele mai calde felicitări pentru toate lucrările desfăşurate în acest cadru. România rămâne pe deplin angajată în sprijinirea noii viziuni a Convenţiei Carpatice, subliniind conservarea, restaurarea şi protecţia mediului. Aceste teme sunt esenţiale pentru o mai bună aplicare prin acţiunile tematice ale Convenţiei”.
Ministrul a abordat şi subiectul includerii transhumanţei în lista reprezentativă a UNESCO, având în vedere unicitatea şi importanţa culturală şi de mediu a acestei tradiţii. România se numără printre cele 10 ţări care au depus dosarul multinaţional ”Transhumanţa, strămutarea sezonieră a turmelor” la UNESCO în martie 2020, care vizează includerea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii a acestei tradiţii. Evaluarea dosarului UNESCO va avea loc în luna octombrie a acestui an, rezultatele urmând să fie anunţate în cadrul reuniunii Comitetului UNESCO din Botswana în decembrie 2023.
”Considerăm că susţinerea pastoralismului este încă posibilă în munţii noştri dacă păstrăm aceste zone fără poluare, cu ape curate şi păduri lipsite de materiale plastice, deşeuri sau alţi poluanţi. Acţiunile noastre trebuie coordonate pentru a aborda eficient provocările transfrontaliere, inclusiv cele care decurg din schimbările climatice, poluarea cu plastic şi speciile invazive. Dar, desigur, aceste acţiuni trebuie să fie însoţite de o educaţie sporită, conştientizare şi implicare responsabilă la toate nivelurile. Totodată, este imperativ să colaborăm pentru a aborda provocările transfrontaliere pe care le prezintă problemele de mediu. Pentru că aşa cum spunem cu toţii, natura nu cunoaşte graniţe, iar provocările noastre de mediu pot fi gestionate eficient doar prin cooperarea regională şi internaţională”, a punctat Mircea Fechet.
În marja reuniunii, el a avut o întâlnire bilaterală cu Irena Vujović, ministrul protecţiei mediului din Republica Serbia. În cadrul întâlnirii, cei doi demnitari au semnat scrisoarea comună privind desemnarea sitului internaţional Ramsar Parcul Natural ”Porţile de Fier” din România şi a sitului internaţional Djerdap din Republica Serbia ca sit Ramsar transfrontalier.
”Semnarea acestei scrisori comune reprezintă o etapă semnificativă în relaţia noastră bilaterală. Totodată, este o oportunitate pentru noi să ne consolidăm cooperarea în materie de mediu şi schimbul de cunoştinţe şi bune practici în beneficiul ambelor naţiuni.