(P) Philips, despre viitorul îngrijirii medicale: o conversaţie despre tehnologie şi umanitate

(P) Philips, despre viitorul îngrijirii medicale: o conversaţie despre tehnologie şi umanitate

În cadrul Convenţiei Române a Spitalelor (ROHO), care a avut loc la Bucureşti în luna septembrie, Jens Gustmann, liderul diviziei de Echipamente şi Soluţii Medicale Philips pentru Europa Centrală şi de Est şi Miroslav Saban, Government & Public Affairs Lider pentru Philips, au discutat despre viitorul îngrijirii medicale şi despre impactul revoluţionar pe care tehnologia îl are asupra acesteia.

Discuţia dintre cei doi a scos în evidenţă modul în care evoluează peisajul îngrijirii medicale, tehnologia jucând un rol esenţial pentru remodelarea unei industrii esenţiale pentru toţi.  

Viitorul îngrijirii medicale

Jens Gustmann, liderul Philips pentru Europa Centrală şi de Est, a subliniat o problemă comună cu care se confruntă domeniul sănătăţii, şi, anume incertitudiea în ceea ce priveşte viitorul îngrijirii medicale. El a subliniat faptul că industria îngrijirii medicale trece prin transformări rapide, în timp ce se confruntă cu întrebări legate de rolul inteligenţei artificiale (AI), îngrijirea pacienţilor, gestionarea datelor şi multe altele.

„Viitorul îngrijirii medicale este creat chiar în acest moment, în timp ce noi suntem aici,  deoarece spitalul viitorului este un concept care se defineşte chiar acum”, a spus Jens Gustmann.

El a subliniat natura într-o continuă evouţie a tendinţelor din domeniul sănătăţii, în care predicţiile sunt accelerate de valul continuu de progrese tehnologice. Gustmann a punctat, de asemenea, dificultatea de a prezice cu exactitate modul în care va evolua industria ingrijirii medicale, evidenţiind interacţiunea complexă dintre inteligenţa artificială, furnizarea de servicii de îngrijire pacienţilor, gestionarea datelor şi schimbarea rolului spitalelor.

Tendinţele pozitive care modelează sistemul de sănătate

Miroslav Saban a intervenit, aducând în discuţie telemedicina ca una dintre tendinţele care, deşi părea înfricoşătoare în urmă cu doar câţiva ani, s-a dezvoltat rapid şi deja a îmbunătăţit domeniul îngrijirii medicale.

„Odată cu popularizarea consultaţiilor la distanţă, pacienţii au acum opţiunea de a discuta cu medicii din confortul casei lor, folosind realitatea virtuală sau o simplă conexiune online. Acest lucru nu numai că reduce vizitele care nu sunt necesare la spital, dar oferă, de asemenea, un acces mai bun la îngrijire pentru cei din zonele îndepărtate. Acesta este un mare progres!”, a spus Miroslav Saban.

În completare, Jens Gustmann a menţionat mediile alternative de îngrijire:

„Imaginaţi-vă că, dacă pacienţii nu trebuie să ajungă fizic la spital pentru orice fel de consultaţii, atunci aspectul şi rolul fizic al spitalului va fi diferit în viitor. Ne îndepărtăm de modelul tradiţional centrat pe spitalul fizic şi asistăm deja la îngrijiri acordate în locuri alternative – cum ar fi centrele de diagnosticare imagistică sau de screening, farmacii şi chiar centre comerciale. Toate acestea contribuie, într-adevăr, la aducerea îngrijirii mai aproape de pacient, modificând în acelaşi timp rolul central al spitalului însuşi!”

„Spitalul viitorului va fi proiectat ţinând cont de flexibilitate. Camerele pacienţilor vor fi adaptabile, permiţând diferite niveluri de îngrijire. Unele camere ar putea fi echipate pentru monitorizare intensivă, în timp ce altele se vor concentra pe crearea unei atmosfere mai apropiate de cea de acasă pentru a ajuta la recuperare”,

 » Mai multe informații aici…