Excesul de reclame la medicamente dăunează sănătății mintale. Sau cum ajungi să te simți suferind de toate bolile lumii

Excesul de reclame la medicamente dăunează sănătății mintale. Sau cum ajungi să te simți suferind de toate bolile lumii

Prima dimineață a săptămânii. Este șapte fără zece. Mă pregătesc să ascult Radiojurnalul de la Radio România Actualități (RRA). Ca să fiu un om informat. Dar până la știri, radioul începe să difuzeze un calup de reclame. Publicitarii știu că Radiojurnalul de la ora șapte are audiență ridicată, de aceea își plasează reclamele. Ascult reclamele cu atenție, ca să fiu un om și mai informat*:  

Spotul 1 – O voce prietenoasă mă informează că „acum este mult mai ușor” pentru că un dispozitiv medical „facilitează dizolvarea și eliminarea dopurile de ceară existente și menține igiena canalului auditiv”… Aha, este pentru urechi, ca să aud mai bine la radio! 

Spotul 2 – „Dureri în gât?” – mă întreabă o voce vioaie de bărbat. Nu, nu mă doare gâtul, îmi vine să-i răspund, dar el mă încurajează să încerc un medicament care ameliorează durerea și iritația gâtului. „Ține durerii piept” – insistă vocea. 

Spotul 3 – Nu apuc să-mi pipăi pieptul pentru că aceeași voce de bărbat mă întreabă: „Ochi iritați și roșii?”. Nu apuc nici să clipesc și vocea îmi spune că niște picături vin în ajutorul ochilor mei pentru că „tratează iritațiile și calmează în mod eficient”. Deschid robinetul la chiuvetă și dau cu apă rece pe ochi. Eficient!

Recomandări

Curtea de Apel a dat undă verde judecării lui Ion Iliescu în „Dosarul Revoluției”. Mai sunt vizați Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus

Spotul 4 – Aceeași voce de bărbat, dar pe un ton grav, mă avertizează că „deteriorarea sistemului nervos periferic poate avea simptome cum ar fi, de exemplu, furnicăturile și senzația de amorțeală”. Aoleu! Îmi mișc degetele de la mâini. Omul din reclamă îmi recomandă ceva care „contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos”. Oare mai am nervi să ascult reclamele astea? 

Spotul 5 – Altă reclamă, altă voce! Un bărbat mă anunță că trebuie să-mi pregătesc imunitatea pentru sezonul rece și mă trimite în farmacii ca să caut niște produse dintr-o gama de vitamine care-mi asigură „de trei ori protecție”. De trei ori? Dar de ce nu de „cinci ori” sau de „șapte ori”? De ce o protecție așa de mică? 

Spotul 6 – Iată o reclamă pentru combaterea buruienilor și dezvoltarea plantelor agricole! Oare cum s-a rătăcit în acest calup plin de pastile pentru sănătatea oamenilor? Reclama asta se adresează fermierilor, pentru că radioul public are audiență mare în mediul rural.

Spotul 7 – O doamnă îmi mărturisește că avea probleme cu gingiile până când a descoperit o pastă de dinți care protejează împotriva sângerării gingivale. M-am spălat pe dinți! Dacă mai stau mult cu aceste reclame, voi fi spălat și pe creier. 

Recomandări

CULISELE UNUI SCANDAL în PNL pe tema unui număr mai mare de femei în Parlament. „Bărbații se tem că le vom fura locurile pe liste”. Ironii cu amante și persoane transgender

Spotul 8 – „Dureri în gât?”.

 » Mai multe informații aici…