Cu opt oameni arşi la Ferma Dacilor, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului anunţa la începutul lunii decembrie lansarea sistemului online pentru autorizarea şi controlul operatorilor economici. Evenimentul a fost marcat de prezenţa celor care sunt responsabili pentru autorizarea unităţilor de cazare existente, una dintre ele, Ferma Dacilor, arzând din temelii la începutul acestei săptămâni. La eveniment, au fost prezente şi alte autorităţi fantomă din România, cum este cazul Autorităţii pentru Digitalizarea României. Paradoxal, singura hârtie pe care o avea unitatea venea chiar de la Ministerul Turismului. Cum este posibil aşa ceva?
“În ceea ce priveşte situaţia referitoare la documentaţia depusă de S.C. FERMA DACILOR PRODUCTION S.R.L., pentru clasificare, în urma verificării bazei de date a Direcţiei Autorizare şi Monitorizare – Direcţia Generală Turism precizăm faptul că la data de 06 martie 2017 societatea menţionată a depus în acest sens un dosar pentru autorizarea unor camere de închiriat categoria 3 stele şi a unui restaurant pensiune categoria 2 stele”, a comunicat Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) pe 27 decembrie, la o zi de la tragedia de la Ferma Dacilor. Strict pe domeniului turismului MEAT are Direcţia Generală de Turism, căreia îi sunt subordonate Direcţia de Marketing şi Dezvoltare, Direcţia de Control şi Direcţia de Autorizare şi Monitorizare. Mai departe, Direcţia de Control are în subordine Serviciul Control Turism şi Serviciul Analiză de Risc şi Monitorizare. Coordonatorul activităţilor de turism din cadrul MEAT este Lucian Ioan Rus, secretar de stat, care anterior acestei funcţii a fost directorul executiv al companiei Raisa Prod, din domeniul alimentar. Directorul Direcţiei Control/Direcţia Generală Turism/ MEAT este George Bogdan Borună, cu o experienţă mai solidă în domeniul turismului.
“Deşi după verificare documentelor a fost emisă o autorizaţie de clasificare provizorie, în 27 martie 2017, la vizita echipei de control pe teren din data de 12 aprilie 2017 au fost constatatate mai multe aspecte neconforme şi a fost întocmită o notă de clasificare, cu nr. 5158/12.04.2017, prin care au fost dispuse o serie de măsuri de remediere, cu termen de 7 zile conform art. 8, al. 4 al OPANT, din 10 iunie 2013. Dat fiind faptul că termenul legal nu a fost respectat dosarul pentru autorizare a fost clasat şi a fost facută o notificare de reluare a procedurii pentru depunerea unui nou dosar”, a informat MEAT. Cu toate acestea, unitatea a funcţionat, aspect sancţionat în urma unui nou control cu o amendă de 40.000 de lei.
“Ulterior, în data de 28 dec 2017, a fost depus un alt dosar cu solicitarea clasificării unor camere de închiriat categoria 1 stea. În data de 9 ianuarie 2018 a fost emis un nou act de clasificare provizorie, iar în data de 28 martie 2018 a fost făcuta vizita în teren de către o echipa şi apoi emis certificatul de clasificare 31496/27.04.2018 pentru tipul de structura Camere de închiriat categoria 1 stea, pentru 14 spaţii de cazare cuprinzând 28 locuri.”
Care au fost documentele de care Ferma Dacilor a avut nevoie să obţină acea stea?