Ce a fost în 2023, la ce ne aşteptăm în 2024? 17 perspective ale şefilor de companii din domenii diverse aduc piese care completează această imagine, asemeni unui puzzle II

Ce a fost în 2023, la ce ne aşteptăm în 2024? 17 perspective ale şefilor de companii din domenii diverse aduc piese care completează această imagine, asemeni unui puzzle II

Alexandru Reff, country managing partner, Deloitte România şi Moldova

EVENIMENTE CHEIE DIN 2023

Pentru companie:

•  Tocmai am intrat în a doua jumătate a anului nostru financiar, iar evoluţia de până acum este caracterizată de creştere susţinută (procent de două cifre), care ne face încrezători pentru restul anului nostru financiar, în ciuda unui context marcat de imprevizibilitate.

•  Creşterea echipei de management, prin promovări (trei noi parteneri, zece noi directori) şi recrutări atât la nivel de partener, cât şi la nivel de director.

•  Proiecte pe care le consider de referinţă nu doar pentru echipa noastră, ci şi pentru domeniul lor, iar uneori aş îndrăzni să spun chiar pentru întreaga noastră economie, cum ar fi asistenţa oferită RetuRO pentru obţinerea finanţării de la ING Bank, considerată cel mai mare credit verde privat din România; asistenţă în tranzacţii importante, precum preluarea Profi de către Ahold Delhaize, preluarea Vel Pitar de către Grupo Bimbo, a NETOPIA Group de către Innova Capital; asistenţa oferită ANAF în implementarea unui proiect pentru modernizarea activităţii de control fiscal, finanţat din fonduri europene; asistenţa oferită Nokian Tyres în proiectul care reprezintă cea mai mare investiţie în producţie din ultimul deceniu din ţara noastră, de 650 de milioane de euro, în fabrica de anvelope de la Oradea; asistenţa pro bono oferită unor proiecte de impact pentru întreaga societate (pentru Dăruieşte Viaţă; pentru Comitetului Olimpic şi Sportiv Român în scopul creării unui training privind transformarea sustenabilă a competiţiilor sportive, care va fi accesat de zeci de entităţi de profil din Europa).

În domeniu:

•  Cerere susţinută pentru servicii profesionale, întrucâtva decuplată de volatilitatea altor evoluţii din business, pe fondul schimbărilor frecvente şi semnificative în legislaţie, economie şi societate, al deficitului de talente şi al dificultăţii de a le atrage şi reţine, al importanţei tot mai mari a conformării şi a gestionării unor riscuri tot mai complexe şi, mai ales, al impactului tehnologiei.

•  Tehnologia, în general, ca un element cheie distinct şi, în particular, inteligenţa artificială generativă, care este cu siguranţă subiectul anului 2023.

•  Sustenabilitatea este o temă care generează nevoi tot mai numeroase şi mai complexe: de conformare la noi reglementări, de ajustare de model de business, de identificare de oportunităţi.

Pentru economia românească:

•  Inflaţie şi creşterea dobânzilor – deşi 2023 a adus o reducere a inflaţiei faţă de cotele la care urcase spre finalul anului trecut – inflaţia şi, mai ales, creşterea nivelului dobânzilor, ca răspuns la aceasta, au schimbat paradigma pentru unele afaceri şi au influenţat semnificativ toţi actorii economici.

•  Încetinirea creşterii economice, care se pare că va fi sub prognozele de la începutul anului, şi o anumită precauţie din partea mediului de business.

•  Un punct de inflexiune în politicile publice, cu sacrificarea competitivităţii climatului investiţional pentru creşterea încasărilor bugetare.

PREVIZIUNI PENTRU 2024

Pentru companie şi domeniu:

•  Creşterea vitezei de reacţie la nevoile mediului de business,

 » Mai multe informații aici…