De Ziua Culturii Naţionale, Primăria Timişoara a acordat titlul de Cetăţean de Onoare mai multor personalităţi ale vieţii culturale şi artistice, printre care membrii formaţiei Pro Musica

De Ziua Culturii Naţionale, Primăria Timişoara a acordat titlul de Cetăţean de Onoare mai multor personalităţi ale vieţii culturale şi artistice, printre care membrii formaţiei Pro Musica

TIMIŞOARA | Scris de Liliana Iedu | astăzi, 20:23

Ida-Reghina Gaza, personalitate a teatrului din România, scriitorul Mircea Mihăieş, regizorul Andrei Ujică şi membrii formaţiei Pro Musica Vasile Dolga – post-mortem, Horea Silviu Crişovan, Bogdan Oliver Nagy, Grigore Bujor Hariga, Doru Apreotesei, Dietrich Krauser, Eugen Dorel Titz, Mario Florescu şi Marian Odangiu au primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Timişoara de la primarul Dominic Fritz. Ceremonia a avut loc la Filarmonica Banatul.

”Începem 2024 cu reîmprospătarea ambiţiei de a pune cultura pe primul loc, după ce anul trecut am fost Capitală Culturală. Ne simţim încurajaţi de oameni care timp de decenii au contribuit la cultura oraşului nostru. Vedem cum atât societatea europeană, cât şi cea românească sunt zguduite de proteste, de multă furie, de întrebări despre ce ne mai leagă. Trebuie să spunem foarte clar că, de fapt, cultura nu este o sferă paralelă şi nu este un domeniu în care investim după ce am rezolvat toate celelalte probleme ale societăţii, ci dimpotrivă, cultura este fundamentul pe care putem să construim. Mă bucur că astăzi, când nu este doar Ziua Culturii Naţionale, ci şi ziua în care acum 51 de ani trupa Pro Musica a avut primul concert, onorăm cultura”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Ida Jarcsek-Gaza este una din marile personalităţi ale teatrului din România. Din 2003 până în 2007, a fost director artistic al Teatrului German de Stat Timişoara. În cadrul ediţiei din 2023 a premiilor UNITER, actriţa Ida Jarcsek-Gaza a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga activitate. 

Scriitorul Mircea Mihăieş a militat pentru respectarea valorilor libertăţii, democraţiei, a respectului civic. Ȋn anul Timişoarei – Capitală Europeană a Culturii, Mircea Mihăieş a conceput şi promovat ȋntr-o manieră strălucită seria de conferinţe ”La UVT cultura e Capitală”.

Activitatea regizorului Andrei Ujică a fost prezentată de lect. univ. Adina Baya. Regizorul timişorean cu cea mai semnificativă carieră internaţională a avut curajul disidenţei faţă de regimul comunist. Şi-a făcut remarcate extraordinarele calităţi ȋn Germania după 1981. S-a consacrat ca scriitor, prin volume de eseuri, versuri şi proză.

Grupul Pro Musica este cunoscut şi apreciat de publicul timişorean pentru întreaga discografie. Piesa lor ”Timişoara” a devenit Imnul Oficial al Municipiului Timişoara. Ȋn acest an, s-a ȋmplinit o jumătate de secol de la primul concert public al grupului Pro Musica. 

Vasile Dolga a activat zeci de ani în Pro Musica, a cântat pe marile scene ale României, fiind ales, în 1987 ”cel mai bun baterist din ţară la secţiunea rock”. El a încetat din viaţă ȋn anul 2019.

Grigore-Bujor Hariga, chitarist, compozitor, orchestrator şi profesor de chitară, a făcut parte din formaţiile studenţeşti Stix, Omicron şi Syrynx, iar ȋn anul 1981 a devenit membru al grupului Pro Musica, din componenţa căruia face parte şi astăzi.

Dorel-Eugen Titz, actor al Teatrului Naţional din Timişoara şi membru fondator al grupului Pro-Musica din 1973, este coautor şi textier al mai multor compoziţii ale formaţiei.

Marian Odangiu,

 » Mai multe informații aici…