Nevoia de finanţare din industria alimentară, mult peste bugetele disponibile: doar în prima sesiune s-au depus proiecte care acoperă bugetul pe patru ani al programului INVESTALIM

Nevoia de finanţare din industria alimentară, mult peste bugetele disponibile: doar în prima sesiune s-au depus proiecte care acoperă bugetul pe patru ani al programului INVESTALIM

INVESTALIM, programul de finanţare a investiţiilor în sectorul alimentar derulat de Ministerul Agriculturii, a atras în prima sesiune 49 de proiecte cu o valoare totală de peste 6 miliarde de lei (peste 1,2 mld. euro), companiile cerând în total o finanţare de peste 3 miliarde de lei (peste 600 mil. euro), în condiţiile în care aceasta este valoarea totală a finanţării pe care statul poate să o acorde pe toată perioada programului, care se derulează pe o perioadă de patru ani.

♦ Sunt 49 de companii care au depus proiecte pentru a accesa fonduri prin programul INVESTALIM ♦ Bugetul total al programului este de 590 milioane de euro pe patru ani, dar în prima sesiune s-au depus proiecte care au solicitat în total peste 600 milioane euro.

INVESTALIM, programul de finanţare a investiţiilor în sectorul alimentar derulat de Ministerul Agriculturii, a atras în prima sesiune 49 de proiecte cu o valoare totală de peste 6 miliarde de lei (peste 1,2 mld. euro), companiile cerând în total o finanţare de peste 3 miliarde de lei (peste 600 mil. euro), în condiţiile în care aceasta este valoarea totală a finanţării pe care statul poate să o acorde pe toată perioada programului, care se derulează pe o perioadă de patru ani. Bugetul total al INVESTALIM este de circa 590 de milioane de euro, adică aproape 148 mil. euro pe an.

În această se­siune, s-au depus două proiecte care au solicitat un ajutor de stat de peste 47 de milioane de euro şi unul care solicită peste 45 de milioane de euro, practic aproape tot bugetul disponibil.

„Este clar că măsura are nevoie de alţi bani pentru a-şi atinge scopul, adică pentru ca industria să aibă capacitatea de a acoperi toată piaţa. Nevoia pieţei este mare. Dacă se implementează aceste proiecte ca şi investiţii noi, nu de înlocuire a capacităţilor vechi, se creează câteva sute de locuri de muncă ceea ce este benefic. Însă, ideea de bază a INVESTALIM era de a crea investiţii noi, iar mulţi din cei care au depus proiecte sunt jucători mari care la prima vedere pare că vor face investiţii de înlocuire de capacităţi de producţie“, crede Cosmin Măglaş, fondator şi CEO al companiei de consultanţă Atragem Finanţare.

Practic, în contextul în care România are un deficit doar pe alimente precum carne, lactate, lapte, fructe,legume şi alimente procesate de aproape 6 miliarde de euro, INVESTALIM nu poate acoperi decât o foarte mică parte din nevoia pieţei de producţie de alimente. Cel mai mare deficit este în sectorul cărnii, iar în INVESTALIM firmele care investesc în acest domeniu primesc punctaj mai mare, la fel ca în cazul prelucrării şi conservării fructelor şi legumelor, dar şi prelucrării zahărului. Astfel, pe lista firmelor care au depus proiecte de investiţii prin programul derulat de Ministerul Agriculturii se află nume mari precum Cris-Tim Family Holding, Ana&Cornel, Aaylex Prod sau Aldis. De altfel, Cris-Tim Family Holding, unul dintre cei mai mari jucători din producţia de mezeluri,

 » Mai multe informații aici…