Programul „Rabla pentru sobe”. Românii pot primi 10.000 de lei pentru înlocuirea sobelor vechi

Programul „Rabla pentru sobe”. Românii pot primi 10.000 de lei pentru înlocuirea sobelor vechi

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunţat miercuri un program de finanţare de înlocuire a sobelor vechi, cu randament ineficient, cu unele noi, el precizând că AFM pune la dispoziţie pentru început 500 de milioane de lei, iar fiecare beneficiar va primi maximum 10.000 de lei pentru a înlocui aceste sobe. El a precizat că din cele 7,5 milioane de gospodării din România, din datele statistice, 3,5 milioane se încălzesc cu lemn de foc, potrivit News.ro.

Ministrul Mediului a spus că sobele care funcţionează cu lemn sunt responsabile pentru o cantitate însemnată de poluanţi, fie că vorbim de oxizi de azot, fie că vorbim de particule pm II, poluanţi cu care ne confruntăm în fiecare an şi mai ales în sezonul rece.

„Din cele 7,5 milioane de gospodării din România, din datele statistice pe care le avem 3,5 milioane dintre acestea se încălzesc cu lemn de foc. De asemenea, o particularitate a României este că avem astfel de sobe pe lemn chiar şi în Capitală. Probabil că nu sunt multe capitale în Uniunea Europeană unde cartiere întregi folosesc o astfel de metodă de a se încălzi în sezonul rece”, a spus ministrul.

Mircea Fechet a arătat că „problema nu e reprezentată de tipul de încălzire, pentru că lemnul este o resursă regenerabilă, este folosit în foarte multe alte ţări pentru încălzire şi nici nu-şi propune cineva neapărat să schimbe acest lucru, mai ales în acele comunităţi dependente de lemn de foc, în comunităţile aflate în vecinătatea pădurilor, unde nu există vreun motiv să treci pe un alt tip de încălzire deocamdată”.

El a precizat că este vorba de randamentul extrem de scăzut al acestora, pentru că din discuţiile pe care le-a avut cu specialiştii, randamentul mediu în sobele din România este undeva la 30%, între 20 şi 40%.

„Cu alte cuvinte, 30% dintr-un buştean pus pe foc se transformă în căldură, restul se transformă în fum şi în poluare. Din acest motiv există calcule matematice care demonstrează inclusiv faptul că o sobă cu un randament atât de scăzut poluează mai mult decât o face un camion Diesel de generaţie foarte veche. Conform datelor statistice, peste 6,4 milioane de metri cubi de lemn ajung anual pe foc, asta înseamnă o presiune inclusiv pe fondul forestier. Nu puteam să rămânem fără acţiune în faţa acestor cifre şi din acest motiv pentru prima oară lansăm în consultare publică un program de finanţare care îşi propune să înlocuiască sobele vechi, cele cu randament ineficient, cu unele noi, pentru că există tehnologii care pot să crească acest randament la peste 80 %”, a anunţat ministrul Mediului.

Fechet a precizat că Ghidul acestui program va fi lansat astăzi în consultare publică şi aşteaptă cu mare interes contribuţia comercianţilor a instalatorilor de astfel de echipamente, a primăriilor din ţară şi a oricărui specialişti care pot da un feedback.

„Ne dorim ca acest program să reducă cheltuielile românilor cu încălzirea, la fel cum ne dorim în mod suplimentar să avem şi un aer mai curat”,

 » Mai multe informații aici…