USR solicită Avocatului Poporului să atace la CCR suprataxarea concediilor medicale

USR solicită Avocatului Poporului să atace la CCR suprataxarea concediilor medicale

Reprezentanţii USR solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pe ordonanţa de urgenţă prin care, de la 1 ianuarie 2024, Guvernul Ciolacu ia 10% din banii pe care îi primesc bolnavii şi mamele care de abia au născut. O cerere a fost depusă, astăzi, în acest sens, de deputaţii USR Oana Ţoiu şi Cristian Seidler.

Conform unui comunicat de presă al USR, în calitate de Avocatul Poporului, Renate Weber trebuie să sesizeze Curtea Constituţională pe OUG 115/2023 prin care sunt incluse în categoria veniturilor la care se plăteşte CASS de 10% şi „indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări”. Or, potrivit OUG 158/2005, concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate sunt:

a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;

b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;

c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;

d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;

d^1) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice;

e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal care se acordă persoanelor asigurate în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

„Cerem Avocatului Poporului să oprească ordonanţa prin care Guvernul PSD-PNL a instaurat taxa pe boală. Angajaţii din România vor avea, începând cu această lună, venituri mai mici cu 10%, dacă au avut concediu medical. Inclusiv părinţii copiilor sau rudele adulţilor cu tratament oncologic, care au nevoie de îngrijire continuă”,a declarat deputata USR Oana Ţoiu, potrivit sursei citate.

USR consideră că ordonanţa de urgenţă pentru suprataxarea concediilor medicale încalcă mai multe prevederi constituţionale, începând cu cele privind dreptul la protecţia socială.

Totodată, taxarea cu 10% a concediilor plătite a fost realizată de Guvern fără o justificare bazată pe o analiză de impact, astfel cum se subliniază şi în avizul negativ al Consiliului Economic şi Social.

„Avocatul Poporului ar trebui să nu uite că este singura instituţie ce are dreptul de a sesiza CCR referitor la ordonanţe de urgenţă. Iar reţinerea contribuţiei de asigurări de sănătate din plata concediilor medicale nu are cum să fie constituţională. E ca şi cum ar reţine pensionarilor 25% din valoarea pensiei contribuţie la fondul de pensii. Este absurd”, a precizat deputatul USR Cristian Seidler, conform sursei menţionate.

USR este singurul partid care a avertizat, înainte de adoptarea în decembrie 2023 a „ordonanţei trenuleţ”, asupra faptului că românii bolnavi, aflaţi în concediu medical, femeile însărcinate şi mamele în concediu de lăuzie vor încasa mai puţini bani de la 1 ianuarie 2024. Ministrul Marcel Boloş a negat atunci,

 » Mai multe informații aici…