Boloş: Trebuie să fim foarte prudenţi şi atenţi faţă de felul în care soluţionăm aceste revendicări, pentru că ele ţin şi de angajamente pe care le avem faţă de Comisia Europeană

Boloş: Trebuie să fim foarte prudenţi şi atenţi faţă de felul în care soluţionăm aceste revendicări, pentru că ele ţin şi de angajamente pe care le avem faţă de Comisia Europeană

BUCUREŞTI | Scris de News.ro | ieri, 22:25

Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, afirmă că este nevoie de ”prudenţă şi atenţie” în ceea ce priveşte găsirea unor rezolvări pentru revendicările fermierilor şi ale transportatorilor, el arătând că o accentuare a deficitului bugetar ar da Comisiei Europene motive să ia măsuri împotriva României.

”Trebuie să fim foarte prudenţi şi atenţi faţă de felul în care soluţionăm aceste revendicări, pentru că ele ţin şi de angajamente pe care le avem faţă de Comisia Europeană. Aş enumera aici facilităţile fiscale care au fost eliminate pentru agricultori, pentru industria alimentară, pentru constructori şi pentru IT şi pe care ne-am dori să le repunem în vigoare, dar este o condiţie şi un angajament asumat de România pentru accesarea banilor europeni”, a afirmat Marcel Boloş, miercuri seară, la Digi 24. 

El a explicat că şi plăţile directe pentru agricultori ar fi în pericol dacă România ar depăşi deficitul bugetar asumat, arătând că în privinţa condiţiilor privind deficitul bugetar, acestea sunt aceleaşi şi în ceea ce priveşte politica de coeziune şi politica agricolă. 

”Trebuie să fim foarte atenţi, de-abia am stabilizat deficitul bugetar şi am reuşit să îl ţinem în jurul valorii de 5,7% din PIB şi trebuie să fim atenţi cum evoluează deficitul bugetar în continuare, pentru că suntem în afara programului de convergenţă şi Comisia poate să ia măsurile pe care le consideră necesare dacă indisciplina aceasta bugetară continuă şi afectează pe mai departe, să zic aşa, interesul comun al Uniunii Europene. Măsura pe care o poate lua Comisia Europeană poate să privească atât politica de coeziune, adică banii de autostrăzi, de spitale, de modernizare şcoli, dar şi cei care privesc politica agricolă unde avem plăţile directe, adică subvenţiile pentru agricultură şi dezvoltarea infrastructurii rurale, unde avem 6,5 miliarde euro şi în acest context trebuie să avem prudenţă faţă de acest revendicări şi sunt convins că vom găsi calea cea mai bună pentru ca să nu fie afectate interesele dumnealor şi a celor care revendică astăzi anumite drepturi”, a adăugat Boloş. 

El a mărturisit că, la întâlnirea de miercuri dimineaţă cu premierul Marcel Ciolacu, a discutat despre revendicările protestatarilor şi despre modalităţile în care acestea îşi pot găsi rezolvarea în aşa fel încât să nu fie încălcate angajamentele pe care România şi le-a asumat în faţa Comisiei Europene. 

”Orice măsură care ar slăbi combaterea evaziunii fiscale ar oferi Comisiei Europene argumente pentru a lua eventuale măsuri şi de aceea trebuie, cum am precizat, să analizăm sub toate aspectele revendicările şi mai degrabă oamenii au nevoie de sprijin direct pentru ca să poată să îşi ducă activităţile şi investiţiile pe care le au atât în domeniul agricol, dar şi transportatorii să poată să îşi desfăşoare activitatea în condiţii normale”, a mai spus ministrul Finanţelor. 

Întrebat dacă România îşi poate permite să renunţe la acciza aplicată motorinei folosite în agricultură, Marcel Boloş a răspuns: ”În niciun caz! Este o Directivă a Uniunii Europene şi regulile în ceea ce priveşte partea de accize şi TVA sunt reglementate la nivelul Uniunii Europene.

 » Mai multe informații aici…