„Taxa pe boală”. USR cere Avocatului Poporului să atace la CCR suprataxarea concediilor medicale

„Taxa pe boală”. USR cere Avocatului Poporului să atace la CCR suprataxarea concediilor medicale

USR solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pe ordonanţa de urgenţă prin care, de la 1 ianuarie 2024, Guvernul Ciolacu ia 10% din banii pe care îi primesc bolnavii şi mamele care de abia au născut. O cerere a fost depusă, astăzi, în acest sens, de deputaţii USR Oana Ţoiu şi

„În calitate de Avocatul Poporului, Renate Weber trebuie să sesizeze Curtea Constituţională pe OUG 115/2023 prin care sunt incluse în categoria veniturilor la care se plăteşte CASS de 10% şi . Or, potrivit OUG 158/2005, concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate sunt a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii, b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale, c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate, d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav, d^1) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice şi e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal care se acordă persoanelor asigurate în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004, cu modificările şi completările ulterioare”, potrivit unui comunicat de presă.

Oana Ţoiu, deputat USR, cere Avocatului Poporului „să oprească ordonanţa prin care Guvernul PSD-PNL a instaurat taxa pe boală”.

„Angajaţii din România vor avea, începând cu această lună, venituri mai mici cu 10%, dacă au avut concediu medical. Inclusiv părinţii copiilor sau rudele adulţilor cu tratament oncologic, care au nevoie de îngrijire continuă”, adaugă Ţoiu.

USR consideră că OUG-ul pentru suprataxarea concediilor medicale încalcă mai multe prevederi constituţionale, începând cu cele privind dreptul la protecţia socială.

„Avocatul Poporului ar trebui să nu uite că este singura instituţie ce are dreptul de a sesiza CCR referitor la ordonanţe de urgenţă. Iar reţinerea contribuţiei de asigurări de sănătate din plata concediilor medicale nu are cum să fie constituţională. E ca şi cum ar reţine pensionarilor 25% din valoarea pensiei contribuţie la fondul de pensii. Este absurd”, precizează deputatul USR Cristian Seidler.

 » Mai multe informații aici…