Avertismentul unui ministru lituanian: „Dacă Ucraina nu înfrânge Rusia, se va termina rău pentru Europa”

Avertismentul unui ministru lituanian: „Dacă Ucraina nu înfrânge Rusia, se va termina rău pentru Europa”

Dacă Ucraina nu înfrânge Rusia, se va termina rău pentru Europa, a declarat joi, pentru AFP, ministrul de Externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, avertizând că armata rusă ar putea încerca apoi să avanseze mai departe pe continentul european, transmite Agerpres.

Şeful diplomaţiei acestui stat baltic a vorbit în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, în Elveţia, unde războiul din Ucraina a dominat dezbaterile. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a participat la eveniment pentru prima dată în aproape doi ani de conflict, căutând să obţină mai mult sprijin.

Gabrielius Landsbergis a spus că Europa „nu a reuşit să se trezească la realitate”, şi anume că ceea ce se întâmplă în Ucraina este „războiul Europei”, şi a îndemnat continentul să facă mai mult pentru a se pregăti în faţa unei posibile agresiuni a altor ţări europene de către Rusia.

„Nu există niciun scenariu în care, dacă Ucraina nu câştigă, s-ar putea termina cu bine pentru Europa”, a avertizat ministrul lituanian, subliniind că „este posibil ca Rusia să nu se limiteze doar la Ucraina”.

Una dintre modalităţile prin care Europa poate face mai mult cu scopul de a se proteja ar fi să efectueze „achiziţii comune, ne-am putea procura lucrurile necesare pentru apărarea Europei”, a declarat Landsbergis.

„Unii dintre noi poate au crezut că depinde de altcineva să se ocupe de asta sau să facă treaba grea, dar acesta este războiul Europei”, a insistat el.

Landsbergis a salutat însă numeroasele discuţii despre Ucraina, inclusiv la nivel foarte înalt, în cadrul Forumului de la Davos.

Editor : B.C.

 » Mai multe informații aici…