Conform sondajelor şi studiilor clasice de cercetare care se fac periodic, România merge într-o direcţie greşită, o bună parte dintre români sunt pesimişti în privinţa viitorului, o parte dintre aceştia cred că dacă ar merge în Occident ar avea o viaţă mai bună, aşa că ar vrea să plece din ţară. Toată lumea este nemulţumită de guvern, de cei care conduc România etc.
Conform unui studiu realizat de Reveal Marketing Research şi publicat săptămâna trecută cu un titlu sugestiv – ”Privind cu scepticism către 2024” -, doar trei din zece români români sunt optimişti şi cred că îi aşteaptă în noul an o viaţă mai bună. Faţă de anul trecut, spune Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research, ”comparativ cu studiul similar desfăşurat în urmă cu un an, observăm că optimismul pronunţat al românilor înregistrează o scădere semnificativă, de la 48% pentru 2023 la 34% pentru 2024”.
Lumea vrea îmbunătăţirea situaţiei financiare personale, scăderea nivelului de corupţie, scăderea inflaţiei şi îmbunătăţirea situaţiei economice a ţării, obiective percepute ca greu sau imposibil de realizat în următoarele douăsprezece luni. Patru din zece români ar vrea să schimbe locul de muncă, în special persoanele între 44 şi 55 de ani.
Ce-şi doresc românii? Să călătorească mai mult, să petreacă mai mult timp cu familia sau să mănânce mai sănătos. La finalul anului trecut, pe piaţă a făcut furori un sondaj conform căruia mai mulţi români cred că se trăia mai bine în comunism, că Ceauşescu a fost un adevărat patriot şi un lider pentru România, ceea ce nu se poate spune despre liderii actuali. Toată lumea a comentat acel sondaj privind nostalgia pentru comunism. Iar această opţiune nu vine numai de la cei care au avut 30-50 de ani când s-a prăbuşit comunismul iar acum au 65-85 de ani şi o duc foarte greu din punct de vedere financiar şi al sănătăţii, ci şi din partea unei generaţii mult mai tinere, care fie erau copii când s-a prăbuşit comunismul, fie s-au născut după 1989.
Cum spunea un sociolog, dacă Ceauşescu ar candida acum la prezidenţiale, ar ieşi câştigător. Dacă te duci în ţară şi te întâlneşti cu antreprenori români mai mari sau mai mici, o bună parte dintre ei cred că economia României merge prost, că străinii ne fură ţara, că scot profiturile cu sacoşa, că austriecii care ne-au luat petrolul şi băncile ne-au băgat sub jug, că cei de la Bruxelles sunt ca otomanii, că Orban de la unguri este un lider adevărat care îşi apără ţara, că mai bine nu ne-am fi băgat în NATO şi în Uniunea Europeană şi mai bine am fi rămas neutri, ca să nu vină ruşii peste noi. Chiar mulţi se identifică acum cu retorica AUR.
Interesant este că au această opinie după ce au făcut şi au milioane de euro în businessul din România, după ce au mii şi zeci de mii de hectare de pământ agricol, după ce businessul lor este de a importa produse din alte ţări şi de a le vinde pe piaţa românească spunând că nu mai avem deloc producţie locală (dacă îi întrebi de ce nu fac ei o capacitate industrială îţi spun că nu au bani şi că este mai rentabil să imporţi din altă parte),