Joe Biden anunţă că loviturile împotriva rebelilor houthi în Yemen vor continua

Joe Biden anunţă că loviturile împotriva rebelilor houthi în Yemen vor continua

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi că loviturile lansate de SUA şi Marea Britanie care vizează rebelii houthi din Yemen vor continua atât timp cât rebelii îşi vor continua atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roşie, relatează AFP.

Întrebat de jurnaliştii de la Casa Alba despre aceste lovituri, Biden a declarat: „Ele îi opresc pe houthi? Nu. Vor continua? Da”.

Pentru a patra oară în mai puţin de o săptămână, armata americană i-a vizat în noaptea de miercuri spre joi pe rebelii houthi pe teritoriul lor. Ea a anunţat că a lovit 14 rachete ale rebelilor houthi la sol, în Yemen, pentru a „proteja” navigaţia în regiune.

Aceşti rebeli, aflaţi în război de aproape un deceniu împotriva guvernului yemenit, vizează nave comerciale care au legături cu Israelul din largul coastei Yemenului, în Marea Roşie şi în Golful Aden. Acţiuni despre care ei spun că le desfăşoară în solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, un teritoriu bombardat şi asediat de armata israeliană după atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie.

Creşterea numărului atacurilor rebelilor houthi a provocat ca răspuns atacuri americane şi britanice, care au vizat aproape 30 de ţinte din Yemen săptămâna trecută. Loviturile lansate de SUA şi Marea Britanie sunt realizate cu sprijinul Australiei, Bahreinului, Canadei şi Ţărilor de Jos, notează AFP, citată de Agerpres.

Danemarca, ţara de origine a armatorului Maersk, numărul doi în transportul maritim mondial care a încetat temporar să tranziteze Marea Roşie, a anunţat joi că doreşte să se alăture coaliţiei împotriva rebelilor houthi.

Editor : Liviu Cojan

 » Mai multe informații aici…