Dîncu, despre prezidenţiale: Geoană, un candidat cu şanse. Koveşi, mai degrabă o sperietoare / Despre Lasconi: Distanţa dintre Câmpulung şi Cotroceni e mult prea mare / O finală PSD versus un independent, variantă posibilă / Ce spune despre PNL – VIDEO

Dîncu, despre prezidenţiale: Geoană, un candidat cu şanse. Koveşi, mai degrabă o sperietoare / Despre Lasconi: Distanţa dintre Câmpulung şi Cotroceni e mult prea mare / O finală PSD versus un independent, variantă posibilă / Ce spune despre PNL – VIDEO

Sociologul Vasile Dîncu, senator PSD, susţine că secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană este un candidat cu şanse pentru alegerile prezidenţiale. Totodată, senatorul social-democrat susţine că există o posibilitate ”cel puţin teoretică” prin care Mircea Geoană să devină candidatul PNL pentru Cotroceni. Vasile Dîncu nu crede în candidatura Laurei Codruţa Koveşi şi nici pe Elena Lasconi nu o vede în competiţia pentru funcţia supremă în stat. ”Distanţa dintre Primăria Câmpulung şi Cotroceni este mult prea mare şi cred că a fost mai degrabă un foc de paie aşa-zisa candidatură”, susţine Dîncu.

Sociologul Vasile Dîncu a fost întrebat în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă Mircea Geoană ar avea şanse la alegerile prezidenţiale.

”Mircea Geoană este singurul candidat care în momentul acesta este anunţat. Chiar dacă mai avem câteva luni până la alegerile prezidenţiale, paradoxul este că nu avem candidaţi. Mircea Geoană, într-un fel sau altul, s-a proiectat într-un spaţiu politic neutru oarecum, mergând pe o idee non-ideologică, pe un program de reconstrucţie a României, de aceea Mircea Geoană este în acest moment un candidat cu şanse pentru Preşedinţia României”, a spus Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu susţine că PSD nu poate anunţa că-l susţine pe Mircea Geoană la prezidenţiale în condiţiile în care Marcel Ciolacu nu a decis încă dacă va intra în cursa pentru Cotroceni. Totuşi, ar putea apărea un partid care să-l sprijine pe secretarul general adjunct al NATO, crede Vasile Dîncu.

”PSD va hotărî ceea ce face. Contează foarte mult ce va propune Marcel Ciolacu, ce vom hotărî noi. Marcel Ciolacu este un tip foarte raţional, nu şi-a anunţat candidatura, evident că nu poţi să anunţi un alt candidat cât timp tu vrei să consolidezi puterea partidului în teritoriu pentru viitoarele alegeri. Pentru Mircea Geoană, nu ştiu dacă va fi PSD, dar nu ar fi exclus să se găsească un partid care să-l susţină. În momentul acesta, are un capital individual care nu este de neglijat. S-ar putea să se alinieze în spatele lui Mircea Geoană un partid sau chiar mai multe partide”, a spus senatorul PSD.

Întrebat dacă susţinerea PNL pentru Mircea Geoană i se pare un scenariu plauzibil sau mai degrabă straniu, Vasile Dîncu a răspuns: ”Nu este deloc straniu. Este şi aceasta o posibilitate, cel puţin teoretică, mai ales că PNL nu are în acest moment un candidat foarte performant dintre cei pe care astăzi îi cunoaştem. Mircea Geoană, prin cariera internaţională pe care a avut-o, s-a schimbat foarte mult, a învăţat din pierderea alegerilor de acum 15 ani, cu siguranţă ar putea să fie un candidat cu un program foarte bun. Rămâne un competitor important”.

De asemenea, nu exclude varianta în care un candidat independent să ajungă în finala prezidenţială din 2024.

”Este destul de complicat, dacă ne gândim la dinamica partidistă a mobilizării pentru vot, dar nu trebuie exclusă această posibilitate, având în vedere ceea ce se întâmplă în Europa şi în lume.

 » Mai multe informații aici…