Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană vrea să anunţe un al 13-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei la împlinirea a doi ani de la începutul invaziei din Ucraina, pe 24 februarie, au declarat vineri surse diplomatice, potrivit AFP, citată de Agerpres. 

Discuţiile sunt în derulare, au declarat diplomaţii citaţi, sub condiţia anonimatului, fără a oferi detalii.

Este de aşteptat ca sancţiunile să se concentreze asupra unor personalităţi şi organizaţii, a declarat totuşi un înalt oficial al UE, vorbind sub condiţia anonimatului.

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, „ţine foarte mult la ideea de a marca doi ani de agresiune (a Rusiei împotriva Ucrainei) cu un pachet de sancţiuni care vizează în principal persoane şi entităţi”, a spus el.

Statele baltice şi Polonia sunt printre cei mai mari susţinători ai sancţiunilor care vizează sectorul nuclear sau importurile de gaz natural lichefiat rusesc, dar alte state membre sunt mai reticente.

În decembrie, ţările UE au anunţat un al doisprezecelea pachet de sancţiuni, care a interzis importul de diamante ruseşti, un sector care reprezintă venituri de patru până la cinci miliarde de dolari pentru economia rusă.

De asemenea, ele iau în considerare, în coordonare cu ţările G7, modalităţi de utilizare a activelor ruseşti îngheţate, care se ridică la aproximativ 300 de milioane de dolari.

Editor : C.L.B.

 » Mai multe informații aici…