Cine sunt mercenarii Spear, asasinii americani plătiți de Emiratele Arabe Unite să ucidă în Yemen (investigație BBC)

Emiratele Arabe Unite (EAU) au finanțat asasinate motivate politic în Yemen, se arată într-o investigație BBC. Acestea au inflamat și mai tare conflictul dintre guvernul yemenit și mai multe facțiuni militare rivale, printre care se numără și militanții Houthi ce s-au întors de curând în atenția internațională după atacurile pe care le-au lansat asupra vaselor din Marea Roșie.

Instruirea în scopul combaterii terorismului desfășurată de mercenari americani pentru ofițerii din Emirate în Yemen a fost folosită pentru a antrena luptători locali care pot trece mai ușor neobservați și participă la asasinatele politice din această țară devastată de război, potrivit dezvăluirilor făcute de un informator.

BBC a descoperit și că, în ciuda obiectivului oficial al mercenarilor americani de a elimina grupările jihadiste al-Qaeda și Statul Islamic din sudul Yemenului, de fapt, EAU au recrutat foști membri al-Qaeda pentru a face parte dintr-o forță de securitate care luptă împotriva rebelilor Houthi și a altor facțiuni armate.

Guvernul din Emirate neagă faptul că ar fi asasinat persoane care nu au legătură cu terorismul, adăugând că aceste acuzații „nu au nicio valoare și sunt false”.

Peste 100 de asasinate comandate în Yemen

Seria de crime la comandă din Yemen – peste 100 de asasinate într-o perioadă de trei ani – este doar doar un element al conflictului devastator în care sunt implicate mai multe puteri internaționale rivale și care se poartă pe teritoriul celei mai sărace țări din Orientul Mijlociu.

Atmosfera necruțătoare din această țară a descurajat întoarcerea permanentă a guvernului recunoscut internațional al Yemenului, ceea ce a contribuit la situația din prezent în care militanții Houthi, susținuți de Iran, atacă vase comerciale și militare și perturbă comerțul în Marea Roșie.

De curând, Washingtonul a anunțat că îi va desemna din nou pe militanții Houthi ca „grupare teroristă”.

Momentul în care rebelii Houthi atacă și deturnează o navă comercială în Marea Roșie, noiembrie 2023. Foto: Profimedia Images

Cei mai mulți dintre cei asasinați în mod misterios în zonele de sud controlate de guvernul din Yemen erau membri ai Islah – ramura yemenită a Frăției Musulmane.

Aceasta este o mișcare islamistă sunnită internațională care nu a fost niciodată clasificată de SUA drept organizație teroristă cu toate că este interzisă în mai multe state arabe, inclusiv în EAU, acolo unde activismul lor politic și susținerea organizării de alegeri este percepută ca o amenințare de către familia regală care conduce țara.

Americanii plătiți de Emirate să comită asasinate în Yemen

Imaginile cu prima misiune de asasinare, din decembrie 2015, au demonstrat legătura cu compania americană de securitate Spear Operations Group.

Isaac Gilmore, un fost membru al forțelor speciale ale marinei americane (US Navy SEAL) care a devenit mai târziu directorul de operațiuni al Spear, este unul din mai mulți americani care au dezvăluit că au fost plătiți de EAU să organizeze asasinate în Yemen.

Gilmore a refuzat să vorbească despre cine era pe lista cu persoane care trebuiau eliminate,

 » Mai multe informații aici…