Nicoleta Pauliuc (PNL): Privind astăzi la contextul geopolitic şi analizând mişcările de pe tabla de şah a lumii, devine evident că apartenenţa la NATO este vitală pentru România

Senatoarea Nicoleta Pauliuc (PNL), preşedinta comisiei de apărare din Senat, a declarat marţi, în şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO că, privind astăzi la contextul geopolitic şi analizând mişcările de pe tabla de şah a lumii, devine evident că apartenenţa la NATO este vitală pentru România.

”Aderarea României la NATO a fost cel mai important moment de inflexiune în istoria ţării noastre după căderea regimului comunist. Pe de o parte, a fost punctul în care ne-am despărţit de trecut. Pe de altă parte, a fost declicul perioadei de 20 de ani poate, cea mai prosperă perioadă din istoria ţării noastre. Ultimele două decenii au reprezentat progrese economice, sociale, instituţionale şi au condus la un salt uriaş în ceea ce priveşte cultura democratică a României”, a declarat senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc în plenul Parlamentului. Ea a precizat că, onest vorbind, atunci când am intrat în NATO, noi ne-am gândit că aceasta alianţă politico – militară ne va deschide uşa către UE, că va contribui la atragerea de investiţii străine şi la consolidarea stabilităţii economice, şi toate aceste lucruri s-au şi întâmplat. ”Nu ne-am imaginat atunci însă că, atât de repede, vom fi în situaţia în care NATO va fi vesta noastră de protecţie într-o lume tot mai nesigură şi încărcată de tensiuni. Privind astăzi la contextul geopolitic şi analizând mişcările de pe tabla de şah a lumii, devine evident că apartenenţa la NATO este vitală pentru România”, a subliniat Pauliuc. Ea a arătat că ”unul dintre marile merite ale celor două mandate ale Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, este viziunea sa în raport cu Alianţa Atlanticului de Nord”. ”Mi-aduc aminte şi astăzi cum primul demers important ca şef al statului în funcţie a fost convocarea tuturor partidelor parlamentare pentru a semna un pact prin care să se aloce 2% din PIB pentru Apărare. Klaus Iohannis nu s-a întrebat doar ce poate face NATO pentru România, ci ce poate face România pentru Alianţă. De asemenea, trebuie amintit şi că, după agresiunea rusească împotriva Ucrainei, România a fost ţara care a decis instantaneu să crească alocările pentru Apărare la 2,5% din PIB. Toate aceste hotărâri s-au tradus printr-un semnal de forţă important în cadrul Alianţei. Aşa s-a ajuns ca, la Summit-ul de la Madrid din vara lui 2022, Marea Neagră să fie declarată zonă de interes strategic. Şi acesta este declicul pentru transformarea bazei de la Kogălniceanu în cea mai mare astfel de structură din Flancul Estic al NATO”, a subliniat Nicoleta Pauliuc. Senatoarea PNL a mai spus că sunt lucruri cuantificabile care ne arată că statul român a ştiut ce are de făcut şi am navigat bine prin acest ocean informaţional. ”De aceea s-a şi născut această oportunitate a candidaturii Preşedintelui României la funcţia de secretar general al celei mai puternice alianţe politico – militare din lume”, a adăugat ea. Potrivit Nicoletei Pauliuc, este o ocazie pe care nu ne putem permite să o ratăm şi de aceea ar trebui conjugate toate eforturile instituţionale şi energiile politice şi diplomatice pentru atingerea acestui ţel.

 » Mai multe informații aici…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *